Europarlamentarii consideră că măsurile de amprentare a romilor din Italia, adoptate de Guvernul de la Roma,constituie un act de discriminare.
Astfel, Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluţie prin care îndeamnă autorităţile italiene să nu colecteze amprentele digitale ale romilor şi să nu le utilizeze pe cele deja colectate, în aşteptarea evaluării de către Comisia Europeană a măsurilor propuse. De asemenea, europarlamentarii recomanda o mai bună integrare a persoanelor de etnie romă la nivel european, potrivit unui comunicat oficial.
Legislativul UE invocă protecţia copiilor şi drepturile lor fundamentale, denunţând tratarea lor ca pe nişte infractori, care a stârnit reacţii din partea Consiliului Europei şi a mai multor organizaţii neguvernamentale şi comunităţi religioase.
PE cere totodată statelor membre revizuirea şi abrogarea legilor şi politicilor discriminatorii, solicitând Comisiei Europene şi Consiliului UE să monitorizeze aplicarea, în cadrul Uniunii Europene, a tratatelor şi directivelor privind măsurile de combatere a discriminării şi libera circulaţie. Mai mult, potrivit sursei citate, europarlamentarii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de concepţia administraţiei italiene, potrivit căreia prezenţa taberelor de romi în împrejurimile marilor oraşe constituie o urgenţă socială intrinsecă, cu implicaţii asupra ordinii şi siguranţei publice, care justifică declararea stării de urgenţă pe o perioadă de 12 luni.
Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a anunţat la sfârşitul lunii trecute că va trimite forţele de ordine în toate taberele de nomazi, pentru prelevarea amprentele digitale de la toţi ocupanţii. "Vom lua şi amprentele minorilor, pentru a evita fenomene ca cerşetoria", a spus atunci ministrul.
Maroni a dat asigurări că nu este vorba despre o identificare a persoanelor pe criterii etnice, ci despre un adevărat recensământ, în urma căruia se urmăreşte crearea unor condiţii decente de viaţă pentru cei care au dreptul de şedere pe teritoriul italian."Persoanele care nu îndeplinesc condiţiile legale de şedere vor fi expluzate", a precizat ministrul italian.
Eurodeputaţii au denunţat încă de la început proiectul italian, spunând că "este de neconceput într-un stat UE ca un grup social să fie vizat de o măsură colectivă de luare a amprentelor".
Tăriceanu: "Trebuie să fie trataţi ca orice alt cetăţean european"
Şi premierul Călin Popescu Tăriceanu a precizat, referindu-se la măsurile avute în vedere de autorităţile italiene privind identificarea persoanelor, că nu doreşte ca aceste măsuri să aducă atingere cetăţenilor români. "Nu vreau ca aceste măsuri directe sau indirecte să aducă vreo atingere cetăţenilor români, care trebuie să fie trataţi ca oricare alt cetăţean european", a spus primul-ministru la începutul şedinţei de ieri a Guvernului.
Potrivit cifrelor comunităţii catolice Sant Egidio, în Italia trăiesc între 130.000 şi 150.000 de romi.
Reacţiile Comisiei Europene
Iniţiativa italiană de amprentare a romilor este considerată de Comisia Europeană (CE) un act de discriminare, care încalcă normele europene şi respectul pentru drepturile fundamentale.
Comisia Europeană, a cărei misiune este de a supraveghea aplicarea corectă a legislaţiei europene în statele membre, a fost reticentă într-o primă fază, afirmând că nu va reacţiona la "declaraţiile unui politician".
La insistenţele jurnaliştilor, purtătorul de cuvânt al Comisiei a declarat, la câteva zile după ce ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a vorbit despre amprentarea romilor: "Dacă vreţi să primiţi un răspuns la întrebarea dacă acest lucru este posibil, răspunsul este implicit clar, acesta este nu".
El a subliniat că Bruxelles-ul respectă "drepturile fundamentale şi luptă împotriva discriminării ca orice altă instituţie europeană". Problema va fi ridicată în discuţiile cu italienii "în momentul în care statul va decide să folosească un instrument legal" pentru a pune în practică aceste declaraţii, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Ministrul de Interne italian, Roberto Maroni, a anunţat că intenţionează să desfăşoare un recensământ prin care vor fi amprentaţi toţi romii, inclusiv copiii.
Citiţi şi "Metodele de amprentare a romilor, criticate de Occident"! "Italia nu este rasistă" (12:39)