Parlamentul European îl lasă pe C.V. Tudor în plata Justiției române
- Departamentul Politic
- 10 mai 2012, 17:54
Parlamentul European a respins, astăzi, cererea eurodeputatului Corneliu Vadim Tudor de apărare a imunităţii sale, făcută de liderul PRM în contextul procesului în care este judecat în cazul evacuării sediului partidului, în ianuarie 2011.
Potrivit europarlamentarului PDL Cristian Preda, plenul PE a luat această decizie cu o largă majoritate, votul fiind prin ridicarea mâinii. "Parlamentul European nu a acceptat cererea lui C.V. Tudor de a bloca procesul folosindu-se de imunitatea de eurodeputat", a precizat Preda. El a menţionat că a votat pentru respingerea cererii lui Vadim Tudor şi că liderul PRM nici măcar nu a fost prezent la şedinţa Parlamentului European. Eurodeputatul Corneliu Vadim Tudor a solicitat la 14 aprilie 2011 să-i fie apărată imunitatea parlamentară în legătură cu procesul intentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cererea sa referindu-se la o cauză penală în care este învinuit de ameninţarea unui executor judecătoresc şi a câtorva ofiţeri de poliţie, de comiterea unor acte de violenţă împotriva acestora, de insultarea lor şi, în general, de obstrucţionarea punerii în executare a unei hotărâri judecătoreşti în contextul evacuării Partidului România Mare din sediul său din Bucureşti, la 4 ianuarie 2011.
"Deşi absent la majoritatea lucrărilor, Vadim Tudor a încercat să profite de pe urma statutului de membru al PE. La Bruxelles nu-i merge, nu păcăleşte pe nimeni", a mai spus Cristian Preda. De altfel, C.V. Tudor nu s-a prezentat nici la comisia juridică a PE, care a analizat cererea sa.
Raportul a fost întocmit de către europarlamentarul ALDE Cecilia Wikström. În raport se arată că Vadim Tudor a solicitat să-i fie apărată imunitatea parlamentară în legătură cu procesul intentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Conform raportului, întrucât faptele incriminate în această cauză nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului său, iar în cauză nu s-a dispus reţinerea, arestarea sau percheziţionarea, nu s-a considerat că ar fi necesar să se solicite ridicarea imunităţii lui Corneliu Vadim Tudor.