Parlamentul European - ECR-ul Giorgiei Meloni și Viktor Orban nu formează o alianță

Meloni-Orban. Sursa foto: Facebook- Viktor Orban

Grupul ECR, condus de Giorgia Meloni, îi lasă la ușă pe deputații Fidesz ai lui Viktor Orban. Ideea unui grup mare care să-i unească pe Le Pen, Meloni și Orban a murit.

ECR-ul Giorgiei Meloni trece înaintea Renew în PE

Cu 83 de deputați în loc de 66, grupul ECR (suveraniști) se poate bucura de o creștere frumoasă în Parlamentul European. Va trece cu puțin înaintea grupului liberalilor centriști (Renew), deși acesta își continuă recrutarea printre noii deputați.

Grupul ECR, dominat de figura Giorgiei Meloni și de polonezii din PiS, și-a deschis porțile foștilor zemmouriști -adepți ai lui Éric Zemmour-(Marion Maréchal, Guillaume Peltier și Laurence Trochu) care i s-au alăturat astfel lui Nicolas Bay (deja membru). Sarah Knafo, ultima aleasă Reconquête!, care i-a rămas loială lui Éric Zemmour – este și partenera lui – va sta așadar singură printre cei neafiliați, cu excepția cazului în care un alt grup îi oferă ospitalitate.

ECR a mai recrutat un ales din Partidul Danezilor, un ales bulgar din partidul "Există un astfel de popor" și cinci aleși din partidul românesc AUR (Alianța pentru Uniunea Românilor), care s-a clasat pe locul al doilea în România cu 14 ,93%. AUR se vrea un partid care apără "familia, credința, patria și libertatea", arată ziarul francez Le Point.

ECR nu pactizează cu Orban, din cauza Ucrainei

Cel mai important lucru în aceste negocieri rămâne însă faptul că negocierile dintre grupul ECR și Viktor Orban au eșuat.

Oficial, gruparea ECR nu-i va lăsa pe cei opt deputați maghiari Fidesz să intre până când Viktor Orban nu își va clarifica poziția cu privire la sprijinirea Ucrainei împotriva agresiunii ruse. O explicație neconvingătoare, având în vedere că partidul AUR, care a fost integrat, este adeptul unor grave conflicte teritoriale, iar liderul său, George Simion, este suspectat că face jocul rușilor.

AUR susține ideea unei României mari dincolo de granițele ei actuale. El pledează pentru reunificarea cu Moldova și cu Bucovina ucraineană, care au o minoritate română. Nici măcar Viktor Orban nu și-a exprimat vreodată poziții atât de excesive față de minoritatea ungară din Ucraina.

Francezii din RN au gândul în altă parte

Premierul ungar se visa un mediator între Giorgia Meloni și Marine Le Pen pentru a-i reuni pe suveraniștii ECR și naționaliștii grupării ID (Identitate și Democrație) Acest proiect este mort. Grupul ID își continuă drumul pe cont propriu. Viktor Orban, respins de ECR, s-ar putea alătura grupului ID însoțit de o mică delegație de noi partide.

"Dar nu este exclus ca Orban să-și formeze propriul grup în Parlamentul European", afirmă o sursă ungară.

În acest caz, va trebui să reunească 23 de deputați din 7 naționalități diferite. Nemții din AfD, care au fost excluși din grupul ID, caută și ei să formeze un grup autonom... Fidesz nu are în vedere o alianță cu cei 15 aleși ai AfD, ceea ce complică lucrurile. Extrema dreaptă tinde să se fragmenteze mai degrabă decât să se unească.

Marine Le Pen. Sursa foto: Dreamstime.com

Marine Le Pen, cu cei 29 de deputați RN în grupul ID, câștigă noi membri, dar nu atât de mulți ca ECR. Vorbim de un grup de aproximativ 60-65 de deputați.

"Dar cu alegerile legislative din Franța, nimeni nu are conducerea în negocierile parlamentare", mărturisește o sursă internă. Jordan Bardella se gândește la Matignon. Jean-Paul Garaud, șeful delegației RN, se vede deja ministru. Italianul Marco Zanni, de la Lega, care a condus grupul ID, e pe picior de plecare de vreme ce nu a fost ales".

La ID, se așteaptă așadar ca Marine Le Pen să dea instrucțiuni. Dar ele nu vin. "Toată lumea răcnește, dar totul depinde de francezi", se rezumă situația în interiorul grupului.

Autor Emmanuel Berretta / Traducerea: Rador Radio România