Parlamentul European cere autorităţilor ucrainene să apere dreptul minorităţilor de a vorbi limba maternă

Parlamentul European cere autorităţilor ucrainene să apere dreptul minorităţilor de a vorbi limba maternă

Parlamentul şi noul guvern din Ucraina trebuie să respecte drepturile minorităţilor, inclusiv în domeniul utilizării limbilor materne, se spune în rezoluţia Parlamentului European (PE), aprobată, azi, de majoritatea deputaţilor, în ultima zi a sesiunii plenare de la Strasbourg.

Europarlamentarii îndeamnă „toate părţile implicate în conflict şi ţările terţe să respecte şi să sprijine unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”. „Toate forţele politice ucrainene şi subiecţii internaţionali implicaţi în proces trebuie să conlucreze spre binele integrităţii teritoriale şi a unităţii naţionale a Ucrainei, ţinând cont de componenta culturală şi lingvistică a ţării şi a istoriei sale”, se spune în document, potrivit Itar-Tass, citată de Agerpres.

Deputaţii PE cer Radei Supreme să „respecte drepturile minorităţilor şi folosirea limbii ruse şi a altor limbi ale minorităţilor”. „Noua legislaţie a Ucrainei trebuie să fie adoptată în conformitate cu obligaţiile ţării faţă de Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare”, se spune în rezoluţie. Totodată, conform unui comunicat de presă postat pe site-ul Parlamentului European, europarlamentarii subliniază că UE trebuie să ajute financiar, de urgenţă, Ucraina, dar şi să pună în aplicare sancţiunile iniţiate împotriva celor responsabili de violenţele din această ţară. Provocările majore cu care se confruntă Ucraina sunt „realizarea unui dialog constructiv între forţele politice, menţinerea integrităţii teritoriale, lupta împotriva corupţiei şi organizarea unor alegeri libere şi corecte”, conform textului rezoluţiei adoptate joi.

Pentru a ajuta Ucraina să combată dificultăţile economice şi financiare, UE şi organizaţiile internaţionale ar trebui să ofere un pachet de redresare financiară pe termen scurt, dar şi pe termen lung, pentru a sprijini reformele necesare, spun eurodeputaţii, cerând UE să fie în prima linie a organizării unei conferinţe a donatorilor.

Rezoluţia reiterează faptul că UE este gata să semneze un acord de asociere şi un acord comercial cu Ucraina, de îndată ce se rezolvă criza politică. Dar parteneriatul nu este „scopul final al cooperării UE-Ucraina”.

Eurodeputaţii subliniază că Tratatul UE permite oricărui stat european, inclusiv Ucrainei, să-şi depună candidatura pentru aderare la UE, cu condiţia de a respecta democraţia, libertăţile fundamentale, precum şi drepturile omului şi ale minorităţilor, asigurând statul de drept.

Ne puteți urmări și pe Google News