Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere statelor membre să respecte libertatea de circulaţie

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere statelor membre să respecte libertatea de circulaţie

Parlamentul European (PE) a adoptat joi, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, o rezoluţie prin care solicită statelor membre să respecte dreptul fundamental la libertatea de circulaţie în UE. Textul final, rezultatul unui compromis între variantele depuse de grupurile politice, a fost votat cu o largă majoritate, prin ridicare de mâini.

Legislativul comunitar critică dur, în rezoluţia adoptată, poziţia anumitor lideri europeni care au propus măsuri de restricţionare a acestui drept. PE “respinge total orice propunere de a plafona numărul de migranţi din UE, deoarece contrazice principiul din Tratat referitor la libera circulaţie a persoanelor". De asemenea, membrii PE cer aplicarea legilor Uniunii astfel încât să se garanteze un tratament nediscriminatoriu al tuturor muncitorilor UE, indiferent de ţara de origine, transmite Agerpres.

De asemenea, se menţionează în textul adoptat, PE este îngrijorat de creşterea tendinţelor rasiste şi xenofobe dacă dezbaterea nu este abordată în mod raţional şi recunoaşte faptul că libertatea de mişcare a muncitorilor UE a devenit subiect de campanie politică pentru anumite partide.

Rezoluţia solicită statelor membre să nu discrimineze lucrătorii mobili din UE în urma asocierii eronate a dreptului la liberă circulaţie în scopul găsirii unui loc de muncă cu presupuse abuzuri la adresa sistemelor de securitate socială şi subliniază că niciunul dintre statele membre care proclamă existenţa acestei probleme nu a prezentat CE dovezi în acest sens.

Eurodeputaţii cer CE să monitorizeze sistematic şi detaliat modul în care se respectă dreptul fundamental la liberă circulaţie a lucrătorilor din UE.

În acelaşi timp, statele membre sunt invitate să utilizeze pe deplin şi în mod transparent resursele disponibile în cadrul fondurilor europene, cum ar fi Fondul Social European şi Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru a promova integrarea, incluziunea socială şi lupta împotriva sărăciei şi pentru a sprijini eforturile comunităţilor locale de a face faţă unei eventuale creşteri a numărului de cetăţeni marginalizaţi.

Nu în ultimul rând, rezoluţia le reaminteşte statelor UE “responsabilitatea lor de a trata cazurile de abuz al sistemelor lor de securitate socială, indiferent dacă acestea sunt comise de propriii cetăţeni sau de cetăţeni din alte state membre".

Ne puteți urmări și pe Google News