Guvernul francez a supraviețuit luni, 20 martie, la două moțiuni de cenzură discutate și votate în Parlamentul de la Paris.
Cu toate astea, presiunea publică legată de reforma sistemului de pensii, elaborată de președintele Franței, Emmanuel Macron, este tot mai mare. La finalul săptămânii trecute, ample manifestații de stradă au avut loc peste tot în Franța.
Adunarea Națională a Franței a votat pentru respingerea moțiunii de cenzură depusă de coaliția centristă LIOT, susținută și de partidele de stânga, la o diferență de doar nouă voturi, mult mai mică decât se aștepta.
Apoi, Parlamentul a respins cu o majoritate covârșitoare o moțiune depusă de Rassemblement National (RN), de extremă dreapta, cu doar 94 de voturi pentru.
Legea pensiilor mai trebuie doar promulgată
Respingerea moțiunilor înseamnă că reforma de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani a fost acum adoptată de Parlament. Ea mai trebuie să fie promulgată de Macron. Legislația franceză permite o serie de contesțații juridice a legii la diferite instanțe civile sau constituționale.
”Niciodată nu am mers atât de departe în construirea unui compromis cum am făcut-o cu această reformă”, a declarat primul ministru al Franței, Elisabeth Borne, în fața Parlamentului înainte de vot.
Șeful Cabinetului a spus în timpul dezbaterilor că va recurge la un drept constituțional, care permite aplicarea unei legi noi, fără acordul Parlamentului, dar numai în situații excepționale.
De când a fost invocat articolul 49.3 din Constituție, au avut loc, de asemenea, proteste zilnice la Paris și în alte orașe, care au devenit uneori violente.
În total, 169 de persoane au fost arestate sâmbătă în întreaga țară în timpul unor proteste spontane, inclusiv unul care a adunat 4.000 de persoane în capitală.
Macron își apără legea
Înainte de votul din Parlament, Macron a participat la o ședință extraordinară de guvern, unde, din nou, și-a apărat legea.
”Interesul meu politic şi voinţa mea politică a fost să merg la vot. Dintre voi toţi, nu eu sunt cel care îşi riscă locul sau scaunul. Dar consider că, în situaţia actuală, riscurile financiare şi economice sunt prea mari”, a precizat președintele Franței, Emmanuele Macron, scriu cei de la Le Figaro.