Parlamentul a votat noul Cod fiscal! TVA-ul scade la 19%, iar benzina se ieftinește

Parlamentul a votat noul Cod fiscal! TVA-ul scade la 19%, iar benzina se ieftinește

Prețurile ar trebui să se diminueze consistent de anul viitor, iar tarifele benzinei și motorinei nu vor mai include contestata taxă de 7 eurocenți, după votul de ieri din Camera Deputaților

Deputații au aprobat, ieri, proiectul de Cod fiscal și pe cel de Procedură Fiscală. Cea mai importantă prevedere vizează reducerea taxei pe valoarea adăugată de la 24% la 19%. Deși anterior Executivul plănuia scăderea taxei la 20% de la începutul anului viitor, taxa se va reduce la 19%, datorită unui amendament adus de PNL și susținut ulterior și de PSD. Scăderea cu 5 puncte ar trebui să conducă la ieftinirea tuturor produselor, mai puțin a celor alimentare, care beneficiază din acest an de o cotă de 9%, introdusă pe data 1 iunie. „A fost adoptat noul Cod fiscal! Sunt un premier mândru și fericit - USL și-a îndeplinit azi toate promisiunile economice și sociale!”, a scris premierul Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

Comisia Europeană a criticat însă proiectul de Cod fiscal din cauza scăderilor de taxe propuse, care ar fi nesustenabile pentru buget. Numai reducerea cotei generale de TVA înseamnă o scădere a veniturilor cu 9 miliarde de lei, la anul. Per total, toate măsurile promovate de Executiv presupun un efort bugetar de 12 miliarde de lei.

„România să dea dovadă de îndrăzneală”

„România trebuie să dea dovadă de îndrăzneală, dar şi de răspundere în privinţa cheltuielilor sustenabile”, a comentat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, ieri, înaintea votului din Parlament. Ministrul a mai spus că deficitul bugetar se va încadra în limita de 3% din PIB, impusă de tratatul de la Maastricht. În urma votului de ieri, legea Codului fiscal va pleca spre promulgare.

Se elimină taxa de 7 eurocenți

Deputații au votat și reducerea accizelor la benzină și motorină cu 16% la benzina cu plumb și 18% la cea fără plumb, respectiv 20% la motorină. În cazul motorinei, o scădere cu 20% a accizei ar presupune o diminuare cu 380 de lei a accizei pe mia de litri, adică cu circa 0,38 bani pe litru. Transpusă în euro, ieftinirea reprezintă o reducere cu 8,3 eurocenți a accizei pe litru, valoare similară cu taxa de 7 eurocenți introdusă de Executiv în trecut, și care a stârnit atâtea controverse.

Litrul de combustibil ar trebui să se ieftinească de anul viitor cu circa 50 de bani. Deputații au votat și scăderea accizelor pentru bere, vinuri spumoase și alcool etilic.

Impozit de 5% pe dividende

Tot de la 1 ianuarie, impozitul pe dividende ar urma să se reducă la 5%, iar „taxa pe stâlp” să fie eliminată. De asemenea, noul Cod fiscal va aduce un mod nou de calcul al taxelor locale.

Astfel, cota de impozit pe clădiri rezidențiale va fi cuprinsă între 0,08 % - 0,2% (față de 0,1% în prezent), iar cota impozitului pe clădiri nerezidențiale va fi cuprinsă între 0,2%-1,3%. Clădirile din această ultimă categorie destinate domeniului agricol vor avea o cotă de impozit de 0,4%.

Alte modificări importante

Noul Cod fiscal introduce și un sistem diferențiat de impozitare al microîntreprinderilor, în funcție de numărul de angajați. De asemenea, din 2018 ar urma să scadă contribuțiile sociale, la 21%, din care 7,5% cota pentru contribuția individuală și 13,5% pentru contribuția datorată de angajator. Din 2019, cota de impozit pe venit ar urma să se reducă de la 16 la 14%.