Parlamentul a pierdut aproape 10% din „greutate”
- Andreea Udrea, consultant politic
- 4 septembrie 2015, 00:00
Față de 2012, Legislativul numără cu 45 de membri mai puțin. Motive: DNA, moartea, boala sau cariera.
După scrutinul din decembrie 2012, Parlamentul României s-a ales cu nu mai puțin de 588 de senatori și deputați, fiind cel mai numeros Legislativ din istoria țării.
Între timp însă, Parlamentul s-a subțiat simțitor: 24 aleși au rămas fără mandat sau au demisionat urmare a problemelor cu legea. Printre aceștia, nume cu răsunet: Gigi Becali, Relu Fenechiu, Monica Iacob Ridzi, Antonie Solomon și Sorin Roșca Stănescu, Viorel Hrebenciuc, Darius Vâlcov, Ioan Adam, Marko Attila (urmărit prin Interpol), Oana Niculescu-Mizil, Miron Mitrea sau Theodor Nicolescu. O situație aparte este cea a lui Gigi Nețoiu, care, deși a fost condamnat la doi ani de închisoare în Dosarul ”Transferurilor”, a rămas deputat, din cauza unor probleme birocratice.
Un caz deosebit este cel al lui Dan Voiculescu, care a demisionat din Senat pentru a schimba instanța competentă să îl judece. Trei deputați și un senator și-au pierdut mandatul ca urmare a unor decizii de incompatibilitate. Cel mai recent caz este al lui Petre Roman. El a anunțat că vrea să candideze la Primăria Capitalei.
Cinci aleși au decedat: Ștefan Stoica, Mircea Grosaru, Octavian Bot, Aurel Vlădoiu şi Gheorghe Ciobanu. Unul a renunțat la funcție pe caz de boală: Vasile Mocanu. Alți 14 parlamentari au demisionat pentru funcții mai bune la Parlamentul European, SIE (Mihai Răzvan Ungureanu), sau Ilie Sârbu (Curtea de Conturi).
Plecările vor continua
În perioada următoare, Parlamentul va continua să se golească, deoarece urmează să plece aleșii care țintesc o carieră în administrația locală.
Unii senatori sau deputați și-au anunțat deja intenția de a candida la algerile locale și, cu siguranță se vor concentra pe campania electorală. Oricum este o cutumă ca Parlamentul să se blocheze în perioada premergătoare unui scrutin, local sau parlamentar.