Evenimentul Zilei > Politica > Parlamentarilor le este decontat lunar un drum Bucureşti-Madrid pentru a se deplasa în colegiile electorale
Parlamentarilor le este decontat lunar un drum Bucureşti-Madrid pentru a se deplasa în colegiile electorale

Parlamentarilor le este decontat lunar un drum Bucureşti-Madrid pentru a se deplasa în colegiile electorale

Parlamentarii nu vor mai beneficia de autoturisme în colegiile şi circumscripţiile electorale, iar, în schimb, să primească o sumă forfetară de 1.400 lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport, potrivit unei modificăi adoptate de aleşi.
Potrivit unor surse parlamentare, motivul ar fi faptul că Legislativul nu are suficienţi bani încât să schimbe toate autoturismele pe care aleşii le folosesc în circumscripţii, iar acestea sunt vechi.
 
„Sunt maşini care au 10-12 ani şi au nevoie de revizii. Ceea ce ar duce la costuri foarte mari. În acest mod vor fi reduceri foarte mari de cheltuieli”, au declarat pentru EVZ surse parlamentare. 
 
Astfel, toţi parlamentarii trebuie să returneze autoturismele, dar, vor primit în schimb lunar suma de 1.400 de lei – bani care vor fi folosiţi pentru combustibil exclusiv pentru transportul în circumscripţiile electorale. 
 
La un calcul simplu, cu aceşti bani fiecare ales va cumpăra luna aproximativ 250 de litrii de combustibil. La un consum de 7 litri/100 km, fiecare parlamentar trebuie să parcurcă lunar peste 3.600 km în circumscripţia electorală. Ca să facem o comparaţie, lunar, fiecare parlamentar ar trebui să parcurcă distanţa dintre Bucureşti şi Madrid. 
 
În condiţiile în care fiecare senator şi deputat are program în circumscripţia sa două zile pe săptămână, adică opt zile pe lună, aceştia ar trebui să parcurgă în fiecare zi din cele pe care şi pe petrec în colegiu aproximativ 450 km. 
 
De menţionat este faptul că cei 1.400 de lei pe care fiecare parlamentar îl primeşte lunar nu sunt şi pentru decontarea drumului spre Bucureşti.
 
„Parlamentarii beneficiază de transport gratuit la Bucureşti. Fie prin TAROM, CFR sau dacă se deplasează cu autoturismele le este decontat combustibilul la un calcul cu 7litri/100 km”, mai spun sursele parlamentare. 
 
În această vară, Senatul a scos din uz 61 de autovehicule uzate care urmează să fie predate spre casare. De asemenea, Camera Superioară va cumpăra, de la un producător validat, 61 de autoturisme noi. Astfel, instituţia va primi o primă de casare pentru toate autoturismele 400.000 de lei, şi va cheltui peste 3.700.000 lei fără TVA pentru cele 61 de maşini noi.