Parlamentarii și-au mărit și sumele forfetare. Nici măcar nu trebuie să justifice pe ce îi cheltuiesc
- Ionel Sclavone
- 15 februarie 2023, 20:56
Parlamentarii și-au majorat sumele forfetare pe care le încasează, lunar, cu aproximativ 1.500 de euro. Ei au folosit, ca justificare, salariile mici pe care, chipurile, sunt nevoiți să le plătească angajaților din cabinetele parlamentare. Un pretext similar au folosit și pentru a majora, anul trecut, indemnizațiile președinților de consilii județene și ale primarilor: necesitatea de a crește salariile funcționarilor din aceste instituții.
Parlamentarii și-au majorat sumele forfetare pe care le primesc, pentru activitatea depusă, invocând un pretext jenant. Acești bani le sunt plătiți în fiecare lună, pentru a acoperi anumite cheltuieli legate de activitatea pe care o desfășoară. Conform reglementărilor în vigoare, însă, nu sunt obligați să le justifice decât în parte. Drept urmare, în multe cazuri, parte din sumele forfetare, merg în propriul buzunar.
Motivul invocat a fost că au nevoie de acești bani pentru a majora salariile angajaților din birourile parlamentare. Aceștia sunt plătiți din sumele forfetare. Este un pretext similar celui pe care l-au invocat, în urmă cu câteva luni, pentru a majora indemnizațiile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.
Și atunci, parlamentarii au susținut că indemnizațiile nu sunt majorate neapărat pentru beneficiarii direcți, ci pentru a permite creșterea salariilor angajaților din primării și consilii județene.
„Au fost majorate veniturile celor de la birourile parlamentare care fuseseră și ele înghețate, ele depinzând de această indemnizație a parlamentarilor. Singura variantă în care se putea face lucrul ăsta era o proporționalitate în zona sumei forfetate, ceea ce s-a întâmplat. De ce au fost majorate salariile celor care lucrează la birourile parlamentare? Motiv simplu: la decalajul la care s-a ajuns, pleacă lumea, nu stă nimeni pe un salariu foarte mic, să facă ce trebuie să facă la un birou parlamentar. Netul lor este, din păcate, în continuare mic, chiar în urma acestei majorări. Și probabil că puțini vor mai rămâne la birourile parlamentare în viitor”, a afirmat Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale.
Parlamentarii încasează mai mulți bani
La finalul săptămânii trecute, în cea mai mare liniște, pentru a nu atrage atenția opiniei publice și pentru a nu stârni alte nemulțumiri în rândul cetățenilor, Parlamentul a votat, într-o liniște absolută, „pe burtă”, cum se spune, majorare sumelor forfetare. Începând cu luna aprilie, ei vor încasa în plus încă 7.500 de lei, aproximativ 1.500 de euro.
Practic, de luna viitoare, un deputat ori un senator ne va costa în jur de 11.500 de euro. Iar pentru jumătate din acești bani, adică pentru 5.750 de euro nu trebuie prezinte nici un act justificativ. Doar să semneze o banală hârtie lipsită de valoare juridică.
Chestionat în legătură cu acest subiect, Varujan Pambuccian a declarat că de aceea sunt sume forfetare, pentru a nu fi justificate prin chitanțe sau alte documente. Totodată, el a ținut să sublinieze că indemnizațiile parlamentarilor vor rămâne la același nivel.
„Indemnizația parlamentarilor nu a crescut deloc (…) de aia îi și spune forfetar. Ăsta este un sistem care există pe toată planeta Pământ, nu este o invenție românească”, a declarat Varujan Pambuccian, răspunzând unei întrebări legate de faptul că sumele forfetare nu trebuie justificate, conform Digi 24.