Emoții în Parlament pentru funcționarii publici

Emoții în Parlament pentru funcționarii publici

Funcționarii publici nu vor mai fi suspendați din funcție dacă sunt trimiși în judecată, conform unui proiect de lege depus la începutul anului de către senatorul PNL, Răducu Filipescu. Acesta urmărește să armonizeze legislația cu privire la suspendarea raportului de serviciu a funcționarilor publici atât după statutul aleșilor locali, cât și în conformitate cu prevederile din Codul Muncii. Proiectul se află, astăzi, pe ordinea de zi a Senatului, pentru vot final.

PNL-istul propune abrogarea art. 94 alin. (1) lit. m. din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici. Mai exact, funcționarii publici să nu mai fie suspendați din funcție „în cazul în care s-a dispus trimitrea în judecată (n.r. a funcționarilor publici) pentru săvârșirea unei infracțiuni de natura celor prevăzute la art. 54, lit h.„infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea”.

În expunerea de motive, Filipescu se plânge că între funcționarii publici, inclusiv cei cu contract personal, și aleși locali nu există „tratament de egalitate în fața legii și a autorităților publice”. Practic, funcționarii publici, potrivit legislației actuale, în exercitarea funcției pot fi suspendați „în situația trimiterii în judecată” pentru săvârșirea infracțiunilor menționate anterior - pe când aleșii locali, confrom Legii privind statul aleșilor locali, pot fi suspendați de drept „numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv, nu și în cazul trimiterii în judecată.”

De asemenea, inițiatorul invocă faptul că prin păstrarea actualei legislații se încalcă principiul prezumției de nevinovăție instituit de Codul Penal: „în virtutea acestei prezumții, acela împotriva căruia a fost declanșat un proces penal este prezumat nevinovat până la dovedirea vinovăției într-un proces public, cu asigurarea garanțiilor dreptului de apărare.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul de lege a fost inițiat în luna februarie de parlamentari de culori politice diferite:  Teodorovici Eugen- senator PSD, Filipescu Răducu - senator PNL, Cazan Mircea- senator PNL și Cseke Attila- senator UDMR.

Raluca Turcan, liderul interimar al PNL de la acea vreme, spunea că proiectul de lege depus de senatorul liberal nu are girul PNL şi nu va fi susţinut în Parlament.

„Iniţiativa legislativă cu privire la Statutul funcţionarilor publici nu are girul PNL si nu va fi susţinută. Măsura suspendării de drept din funcţie a funcţionarului public la momentul trimiterii în judecată pentru o serie de infracţiuni prevăzute în legea în vigoare este necesară şi trebuie menţinută", a declarat Turcan.

De partea cealaltă a eșichierului politic, președintele PSD, Liviu Dragnea, preciza că este de acord cu această propunere, întrucât trebuie să ne obişnuim şi cu principiul prezumţiei de nevinovăţie.

„Nu cred că este o idee rea pentru că trebuie să ne obişnuim şi cu  principiul de prezumţie a nevinovăţiei. Până când un om este condamnat, nu cred că trebuie să plece de la serviciu. Sunt de acord cu acestă propunere, susţinem”, a spus liderul PSD.