Parkinson, ucigaşul creierului

Parkinson, ucigaşul creierului

Actorul Micvhael J. Fox, a cărui carieră a fost umbrită în plină glorie, este imaginea clară a ravagiilor pe care le poate face maladia Parkinson.

În Statele Unite există aproximativ un milion de bolnavi de Parkinson, 60.000 de persoane fiind diagnosticate anual cu această boală. Deşi simtomele îmbolnăvirii apar de obicei după vârsta de 60 de ani, 15% dintre bolnavi au sub 50 de ani.

Parkinson este o boală de natură neurologică, ce constă în moartea celulelor creierului care produc dopamină. Carenţa de dopamină duce, printre alte manifestări, la tremurat, probleme de echilibru, spasme ale feţei şi imposibilitatea de a articula cuvintele.

Boala are o evoluţie progresivă, iar semnele şi simptomele se acumulează în timp. Manifestările încep să apară când 80% din celulele producătoare de dopamină sunt distruse.

Ne puteți urmări și pe Google News

La început, simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire, dar pe măsura agravării acestora, diagnosticul devine evident.

Cauza ce duce la aceasta maladie rămâne necunoscută, dar oamenii de ştiinţă sunt de părere că este o combinaţie între factorii genetici şi cei de mediu, care variază de la o persoana la alta.

La unii pacienţi s-a identificat destul de simplu una dintre cauze, în principiu înaintarea în vârsta, bătrânii fiind expuşi unui risc mai ridicat de a se îmbolnavi.

În plus, 15 până la 25% dintre pacienţii care suferă de boala Parkinson au o ruda care a avut această afecţiune, deci una din cauze ar putea fi şi de ordin genetic.

Cercetătorii au descoperit în unele studii întreprinse recent ca cei care au un părinte, frate sau o soră cu Parkinson prezintă un risc de două până la trei ori mai mare de a contracta boala.

Spre deosebire de alte afecţiuni neurologice grave, boala Parkinson este tratabilă. Tratamentul este medicamentos şi chirugical, dar poate consta şi în implantarea unui dispozitiv pentru stimularea creierului.

(20:45)

Sursa: New York Times