Primul tratament pentru Parkinson care poate încetini boala agresivă

Primul tratament pentru Parkinson care poate încetini boala agresivă Nou studiu promițător despre tratarea bolii Parkinson. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un nou medicament cu anticorpi pentru boala Parkinson pare să încetinească progresia simptomelor legate de mișcare, cel puțin la unii pacienți.

Tratament nou pentru boala Parkinson

Un tratament cu anticorpi, primul de acest tip, poate încetini progresia problemelor de mișcare la unele persoane cu boala Parkinson (PD), sugerează datele inițiale ale studiului clinic.

Tratamentele actuale pentru Parkinson ameliorează doar simptomele bolii. Ele nu abordează cauzele care stau la baza acesteia în creier. Acum, noul anticorp, numit prasinezumab, s-a dovedit a fi promițător în tratarea unei cauze a bolii. Astfel, acesta are rezultate promițătoare în problemele legate de tremurături și rigiditate.

Se crede că una dintre principalele cauze ale bolii este acumularea în creier a unei versiuni anormale de proteină numită alfa-sinucleină. Prasinezumab vizează și ajută la descompunerea acestor aglomerări de proteine, cu scopul de a încetini boala.

Ne puteți urmări și pe Google News

Boala, Parkinson

Acum, există dovezi că prasinezumab ar putea funcționa, cel puțin pentru unele persoane

O analiză a unui studiu sugerează că prasinezumab poate încetini semnele de disfuncție motorie. Tratamentul se aplică la persoanele cu forme de Parkinson care progresează rapid. Rezultatele au fost publicate luni (15 aprilie) în revista Nature Medicine.

Analiza a inclus 316 participanți din cadrul studiului clinic. O fază anterioară a cercetării a testat efectul prasinezumabului asupra progresiei bolii la aceste persoane, dar nu a constatat că acesta a avut un efect semnificativ, în general. Cu toate acestea, simptomele participanților au progresat cu viteze foarte diferite.

Cercetătorii au speculat că rata de progresie a bolii la diferite persoane ar fi putut distorsiona rezultatele. Astfel ar putea fi mascate beneficiile pe care terapia le-ar fi putut oferi persoanelor cu o boală cu progresie mai rapidă. Așadar, aceștia au analizat din nou aceste persoane cu boală agresivă, care reprezentau aproximativ un sfert din grupul total. Ei i-au comparat pe cei tratați cu prasinezumab timp de un an cu cei cărora li s-a administrat un tratament placebo.

Au folosit instrumente standard pentru a măsura cât de repede se înrăutățeau simptomele de mișcare ale participanților și au constatat că pacienții tratați cu prasinezumab s-au descurcat mai bine decât cei tratați cu placebo.

Parkinson

Există mai multe explicații în ceea ce privește noul studiu despre Parkinson

Există mai multe explicații pentru motivul pentru care anticorpul a arătat un efect mai mare asupra participanților cu simptome care progresau rapid a declarat Gennaro Pagano, liderul grupului și director medical expert la Roche.

Pacienții a căror Parkinson progresează mai rapid pot avea o cantitate mai mare sau o distribuție mai largă de aglomerări de alfa-sinucleină în creier decât persoanele cu boala care progresează mai lent. Acest lucru ar da anticorpului mai mult de descompus, sporind astfel efectele tratamentului, a spus Pagano.

Aceasta este doar o ipoteză. Cercetătorii nu au urmărit direct nivelurile de alfa-sinucleină din creierul oamenilor. Rezultatele ar putea fi, de asemenea, în parte, o chestiune de statistică. Efectele tratamentului ar putea fi mai evidente în cazul bolii agresive. Tratamentul a declanșat un grad mai mare de vindecare la pacienți.

În plus, echipa de cercetători a folosit câteva criterii pentru a identifica persoanele cu Parkinson rapid. Au fost folosite scorurile obținute la testele standard de Parkinson și dacă au luat sau nu medicamente pentru a-și ameliora simptomele. Este posibil ca aceste medicamente să fi acționat împreună cu prasinezumab pentru a avea un efect mai mare.

S-ar putea să fie nevoie de o perioadă de testare mai lungă pentru a depista beneficiile la aceste persoane.