Pariurile pentru Oscar au luat startul

Pariurile pentru Oscar au luat startul

Un film alb – negru şi mut pe deasupra este favoritul desemnat de publicaţii şi, indirect, de nominalizările la Globurile de aur.

De curând, indieWIRE, un site de profil, a publicat lista filmelor favorite la Oscar. Pe primul loc, "The Artist", cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului şi scenaristului francez Michel Hazanavicius. Actorii din rolurile principale, Jean Dujardin şi Bérénice Bejo (soţia regizorului), sunt tot din Hexagon, complet necunoscuţi publicului american, însă, ironic, joacă în film rolurile unor actori americani de la Hollywood; în schimb, numelor cunoscute din distribuţia lungmetrajului - John Goodman şi Malcolm McDowell – le revin personaje secundare, dacă nu chiar episodice.

Un favorit cel puţin bizar pentru Academie Statutul de favorit al lui "The Artist", care calcă astfel pe urmele relativ clasicului "Discurs al regelui", este bizar, deoarece este şi alb-negru, şi mut. Mai mult, este revelaţia din acest an a festivalului de la Cannes, lucru ştiut fiind că preferinţele Academiei americane de film şi acelea ale votanţilor de pe Croazetă se suprapun arareori, vezi cazul lui "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile". Cu toate acestea, "The Artist" are deja un palmares impresionant, început la Cannes cu premiul pentru Cel mai bun actor, care pare să înflorească şi pe teritoriul american. EXPRESIVI. Jean Dujardin şi Bérénice Bejo, în "The Artist" Lungmetrajul are parte de cele mai multe nominalizări la Globurile de aur, şase, pentru Cea mai bună comedie sau musical, Cel mai bun actor în rol principal - Jean Dujardin, Cel mai bun regizor - Michel Hazanavicius, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Berenice Bejo, Cel mai bun scenariu şi Cea mai bună coloană sonoră. Payne revine în forţă, Scorsese îi suflă în ceafă Pe locul doi în topul fa­voriţilor la categoria Cel mai bun film se află "The Descendants", de Alexander Payne. El are deja un Oscar, însă e vorba de statueta pentru Cel mai bun scenariu adaptat, adjudecată pentru lungmetrajul "Sideways"; a mai fost nominalizat, la Cea mai bună regie şi Cel mai bun scenariu bazat pe un alt material, dar Academia nu l-a premiat. Ca şi în cazul lui Hazanavicius, Payne e un autor în toată puterea cuvântului – pe lângă regie şi scenariu, se ocupă şi de producţie. Spre deosebire de Hazanavicius, are un ditamai starul în rolul principal – pe George Clooney. Ca şi "Sideways", "The Descendants" este o tragicomedie, însă acum focusul se mută de pe un grup de prieteni pe o familie cu probleme. Filmul a fost cotat drept favorit la Oscar de când a avut premiera la Festivalul de la Toronto. Bronzul îi revine, potrivit celor de la indieWIRE, lui "Hugo", de Martin Scorsese. Abia în cazul acestuia creşte densitatea de staruri (Ben Kingsley, Jude Law, Sacha Baron Cohen), ceea ce spune multe despre diminuarea star power-ului la Hollywood. EXCEPŢIE. Scorsese regizează un film pentru întreaga familie

"Hugo" este ultimul film la care te-ai aştepta de la Scorsese – buget enorm, 3D, entertainment pentru întreaga familie. Totodată, un film despre omul care a inventat efectele speciale, pionierul cinemaului Georges Melies, deci doldora de referinţe la istoria cinematografiei. Abia acum îl întrezăreşti pe Scorsese, autorul unor documentare despre filme şi regizori-cult. Istorie americană şi feerie pariziană Cel de-al patrulea loc în clasamentul indieWIRE este ocupat de un film care, ca şi cel care îi urmează, a avut premiera în România. "The Help/Culoarea sentimentelor" este cel de-al doilea lungmetraj regizat de Tate Taylor, ceea ce îl face o excepţie într-un clasament în care toţi cineaştii au la activ cel puţin patru lungmetraje. Tate Taylor are mai degrabă o carieră actoricească, jucând până acum în 18 filme. Asta nu l-a împiedicat însă să scrie şi scenariul la "Culoarea sentimentelor" (ca şi la primul său lungmetraj, ca şi la scurtmetraj), adaptând romanul scris de Kathryn Stockett. TEMĂ. Solidaritate între femei în "Culoarea sentimentelor" Numele mari din distribuţia filmului lui Taylor sunt exclusiv feminine – starurile în ascensiune Emma Stone şi Jessica Chastain, celebra Sissy Spacek, Viola Davis şi Bryce Dallas Howard. Pe locul cinci se clasează un film de un regizor veteran, care a avut premiera şi la Cannes, dar şi în România – "Miezul nopţii în Paris", de Woody Allen. O dis­tribuţie copioasă – Owen Wilson, Rachel McAdams, Michael Sheen, până şi Prima Doamnă a Franţei, Carla Bruni. Toată lumea a privit acest film ca pe o comedie light şi paseistă. Nu şi autorul: " Cred că lungmetrajul meu e de fapt trist. Toţi vor să scape de vieţile lor teribile, ceea ce ar fi nesatisfăcător, pentru că, după cum spune Owen Wilson, viaţa e nesatisfăcătoare. Eşti nefericit în vremurile în care trăieşti, îţi doreşti altele şi când le capeţi, afli că tot nefericit eşti. Rămâi nefericit indiferent de perioada în care trăieşti, nu poţi să faci altceva decât să găseşti lucruri care să te distragă pentru că pierzi oricum", afirma Woody Allen într-un interviu acordat EVZ în timpul festivalului de la Cannes de anul trecut. Pe de altă parte, "Miezul nopţii în Paris" este o com­pensaţie pentru faptul că regizorul nu s-a stabilit acolo în ti­nereţe: "M-am gândit şi eu la asta, dar nu am avut tupeul să o duc până la capăt. Am fost prea laş. Gândindu-mă în retrospectivă, ar fi trebuit să rămân. Aş fi fost deja parizian de ani buni". Regizorul deţine 18 nominalizări la Oscar (şi pentru regie, şi pentru scenariu) şi trei Oscaruri. Însă nu a mai câştigat nicio statuetă din 1987 până în prezent. ALTE OPŢIUNI

Favoriţi şi nu prea

Cum numărul nominalizărilor Academiei americane de film poate ajunge şi la 10 (ceea ce e improbabil), criticii de la indieWIRE şi-au luat măsuri de precauţie. Au pus pe locul şase "War Horse", de Steven Spielberg (zero staruri), urmat de "Moneyball - Arta de a învinge", de Bennett Miller, cu Brad Pitt în rolul principal, "The Tree of Life" (în regia lui Terrence Malick), câştigătorul Palme d’Or, tot cu Brad Pitt în rolul principal, secondat de Sean Penn. Pe locul nouă cei de la indieWIRE au aşezat "Domnişoare de onoare", de Paul Feig (din nou zero staruri şi comedie, ceea ce nu place Academiei) şi pe ultima poziţie au plasat "The Ides of March", cel mai recent film regizat de George Clooney, în care acesta joacă un rol secundar, lăsându-i prim-planul lui Ryan Gosling.

Ne puteți urmări și pe Google News