Parisul refuză revenirea Rusiei în cadrul G7: Este de neimaginat

Parisul refuză revenirea Rusiei în cadrul G7: Este de neimaginatEmmanuel Macron / Sursa Foto: Twitter/X

Parisul respinge revenirea Rusiei în cadrul G7, care ar putea să redevină G8, aşa cum vrea noul preşedinte american Donald Trump. Ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot a spus că revenirea Rusiei este de neimaginat.

Parisul respinge revenirea Rusiei în cadrul G7

„În prezent este de neimaginat. G7 este un grup al celor mai avansate mari democraţii. Vrea Rusia să apară ca o democraţie avansată? Nu”, deci ”în prezent acest lucru nu este acceptabil”, a declarat duminică la postul LCI ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot.

Noul preşedinte american Donald Trump a pledat joi, după o convorbire la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, în favoarea unei reveniri a Rusiei în cadrul G7, care să redevină G8. Trump a catalogat excluderea Rusiei din G8 în 2014, după ce a anexat Crimeea, drept o ”greşeală”.

Donald Trump are o altă părere

”Mi-ar plăcea mult să se întoarcă”, a declarat el despre Vladimir Putin şi despre acest format diplomatic din care Rusia a fost dată afară. Şeful diplomaţiei nu a exclus o revenirea Rusiei, în cazul în care se ajunge la o ”pace dreptă şi durabilă” în Războul din Ucraina.

”În viitor, de ce nu?”, a declarat el.

”Responsabilitatea acestui (război împotriva Ucrainei) apasă pe umerii lui Putin. Nu poporul rus s-a lansat în acest război. Iar atunci când vom crea condiţiile unei păci drepte şi durabile, vom relua legăturile cu poporul rus, alte relaţii diplomatice vor fi posibile”, a declarat Jean-Noël Barrot.

Emmanuel Macron a organizat un summit de urgență

Preşedintele francez Emmanuel Macron a solicitat organizarea unui summit al liderilor europeni la Paris în contextul contactelor stabilite, mai ales pe tema războiului din Ucraina, între noua conducere a SUA și regimul de la Moscova.

Emisarul lui Donald Trump pentru Rusia și Ucraina, generalul în rezervă Keith Kellogg, a susținut la München că există o „abordare pe două piste” în negocierile de pace, cu reprezentanți ai SUA care negociază atât cu Rusia, cât și cu Ucraina și aliații. Problema este că Europa n-a fost invitată la masa negocierilor.