Bizar: parintii posteaza mai multe imagini de baieti decat de fete....cel putin in Rusia

Bizar: parintii posteaza mai multe imagini de baieti decat de fete....cel putin in Rusia

Multi parinti orgoliosi de proprii copii posteaza imagini ale acestore pe retelele de socializare. In Rusia un studiu ce a analizat circa 62 de milioane de postari cu copii a ajuns la concluzia ca sunt postate mai multe imagini de baieti decat de fete si ca acestea colectioneaza mai multe Likeuri.

Toti parintii sunt orgoliosi de odraslele lor si de multe ori nu rezista tentatiei de a posta imagini ale acestora pe retelele de socializare. Imagini serioase sau distractive, le gasim mai peste tot.

Iata ca in Rusia Ivan Smirnov, director al Computational Social Science Lab, impreuna cu echipa pe care o conduce, au efectuat un studiu ale imaginilor postate de parinti, rezultatele caruia au fost publicate intr-un articol recent in revista Pnas.

Cercetatorii au analizat circa 62 de milioane de postari in care erau prezenti copii, efectuate de 600.000 de utilizatori ai retelei sociale VK – una dintre cele mai populare in Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spre mirarea cercetatorilor acestia au constatat ca erau postate circa 20% mai multe  imagini de baieti fata de fete. In plus acestea obtineau mai multe likeuri. Parintii se laudau cu realizarile copiilor, insa se pare ca realizarile baietilor erau publicate mai mult si retinute mai importante decat cele ale fetelor. Cum in Rusia se nasc circa 106 baieti la fiecare 100 de fetite, diferenta de 20% nu este justificata de o diferenta intre numarul de baieti si fete din Rusia.

Cercetatorii au incercat sa analizeze motivele la baza acestei situatii si au ajuns la concluzia ca este promovata o inegalitate intre modul de a vedea baietii si fetele si ca realizarile baietilor ar fi mai importante decat cele ale fetelor; aceasta concluzie este sustinuta nu doar de numarul mai mare de postari cu baieti ci si de faptul ca acestea au obtinut in medie pe postare mai multe likeuri decat cele ale fetelor. Surprinzator, imaginile baietilor au obtinut mai multe likeuri si de la barbati dar si de la femei. Femeile deci la randul lor dadeau mai multe likeuri imaginilor cu baietii decat celor cu fetele. Cercetatorii rusi sustin ca acesta este un semnal foarte negativ, intrucat promoveaza o inegalitate intre baieti si fete care incepe de cand acestia sunt copii si nu face altceva decat sa se agraveze pe masura ce acesti copii devin adulti. Ca si cum fetele ar creste stiind deja ca sunt mai putin importante decat baietii si ca realizarile lor nu valoreaza la fel de mult.

Care este situatia in alte tari?

La ora actuala de exemplu in Italia un studiu atat de detaliat nu a fost inca realizat, Totusi, intr-un interviu luat lui Giuseppe Riva de la facultatea de Psihologie si noi tehnologii de comunicare a universitatii Cattolica din Milano acesta sustine ca nu exista semnale cum ca in Italia situatia ar fi asemanatoare. Crede ca situatia din Rusia depinde de un context cultural local, precum faptul ca utilizatorii retelelor sociale in Rusia ar fi mai mult barbati decat femei; in Italia este invers – mai multe femei utilizeaza retelele de socializare decat barbatii.

Parintii trebuie sa fie atenti la imaginile pe care le posteaza cu copii; acestia ar putea sa nu fie de acord cu publicarea acestor imagini. Recent in Italia un adolescent de 16 ani a cerut unui judecator sa intervina pentru a interzice mamei lui de a publica imagini cu el pe Internet; judecatorul i-a dat drreptate si mama risca o amenda de 10.000 de Euro daca nu sterge imaginile cu adolescentul.

In Europa a fost stabilit recent un regulament de protectie a datelor care considera imaginile cu copiii drept date personale asupra carora se aplica norme de privacy severe. Parinti – data viitoare cand postati imagini cu copiii ganditi-va deci bine la ceea ce faceti.

 

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro