Părinţii, paznici la şcoli

Părinţii, paznici la şcoli

Ministrul Educaţiei propune ca paza şcolilor să intre şi în grija părinţilor.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, le-a făcut o vizită surpriză directorilor de şcoli din Vrancea şi a bătut la uşa sălii de şedinţe chiar în timpul întâlnirii lunare organizate ieri de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

După ce au primit-o pe Ecaterina Andronescu cu aplauze, dascălii au profitat de inspecţia inopinată pentru a o asalta cu întrebări despre mersul şcolii. Directorii au cerut schimbarea sistemului de evaluare profesională, eliminarea tezelor cu subiect unic, întărirea pazei la şcoli, acordarea majorărilor salariale de 50 la sută, dar şi includerea în programa şcolilor de arte şi meserii a profesiilor solicitate pe piaţa muncii, ăn funcţie de specificul judeţului.

Ecaterina Andronescu a spus că dascălii ar putea primi o majorare salarială de 33,6%, adăugând că discuţiile despre legea legea majorării salariilor din învăţământ nu au fost unele electorale, fiind iniţiate încă din 2007. La acea dată se preconiza o mărire salarială de 50%, însă între timp salariile au mai crescut. Ministrul a dat asigurări ca aceste creşteri vor fi prevăzute în proiectul de buget. In schimb, ministrul Educaţiei a cerut performanţă la catedră, dar şI implicarea dascălilor pentru ca şcoala să aibă o imagine mai bună.

"O să mă zbat ca în bugetul pe anul 2009 al Ministerului Educaţiei şi Cercetării să fie prinse şi aceste majorări salariale, însă, acest lucru trebuie să ducă la creşterea performanţelor elevilor, iar cadrele didactice trebuie să se dedice mai mult muncii", a spus ministrul. Totodată, Ecaterina Andronescu a declarat la Focşani că îşi doreşte ca grupa pregătitoare să rămănă la gradiniţă şi a insistat pe introducerea învăţământului obligatoriu de 12 ani.

În ceea ce priveşte şcolile de arte şi meserii, Ecaterina Andonescu a declarat că acestea nu vor avea succes dacă nu vor fi corelate cu piaţa muncii şI a propus încheierea unor contracte cu angajatorii, astfel incat să fie asigurate locuri de muncă sigure după absolvire. In acest context, ministrul a propus şI creşterea numărului de clase de liceu cu profil tehnologic. Pentru toate problemele, ministrul Educatiei i-a rugat pe directori să vină cu propuneri. La capitolul minusuri, ministrul a subliniat că "tezele cu subiect unic nu sunt o soluţie bună deoarece o parte din rezultatele bune obţinute de elevi sunt obţinute prin copiere, iar în acest mod rezultatele devin neconcludente."

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu examenul de bacalaureat, despre care a spus că a adus o imagine negativă şcolii. Ministrul Educaţiei a abordat şI subiectul securităţii din şcoli cerând directorilor să ia măsuri pentru ca incidentele de genul celui petrecut la Bucureşti, când un elev a fost atacat cu sabia la cursuri, să dispară din perimetrul şcolii. Ecaterina Andronescu a propus chiar ca paza unităţilor de învăţământ să fie asigurată şi de părinţi, pe baza de voluntariat, dând exemplul judeţului Constanţa, unde în multe şcoli părinţii sunt cei care fac de serviciu, prin rotaţie.

"Poate că ar fi bine ca şi în Vrancea să fie implementat acest sistem. În acest mod, părinţii vor cunoaşte exact care este situaţia în şcoli şi ce probleme sunt acolo", a spus ministrul Educaţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News