Parfum de succesiune à la Kremlin

Parfum de succesiune à la Kremlin

Susţinerea de către comuniştii moldoveni a candidaturii premierului Zinaida Greceanîi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova vine să confirme scenariul potrivit căruia Vladimir Voronin şi -ar fi pregătit un succesor după me toda folosită de Vladimir Putin.

Aşa cum actualul premier rus l-a promovat treptat în cercurile puterii pe preşedintele în exerciţiu, Dmitri Medvedev, înainte de pleca de la Kremlin, aşa şi Voronin a adus-o, pas cu pas, în prim-planul vieţii politice pe Greceanîi. În februarie 2002, ea a fost numită, prin decret prezidenţial, ministru interimar de finanţe, iar în octombrie 2005 - prim-vicepremier. Desemnată prim-ministru anul trecut, după demisia guvernului condus de Vasile Tarlev, Zinaida Greceanîi este acum la un pas de fotoliul de şef al statului, pe care îl poate obţine dacă un deputat din partea opoziţiei „trădează” şi o susţine la alegerile din 20 mai. Revine Voronin?

Dacă va fi aleasă, Greceanîi ar putea să-şi anunţe demisia după câteva luni, pentru a permite revenirea lui Vladimir Voronin la conducerea ţării, susţine analistul Igor Boţan, citat de portalul Unimedia. „Ştiind că preşedintele Voronin şia încheiat cele două mandate întro atmosferă nu tocmai festivă după 7 aprilie, nu putem exclude că şi-ar dori să revină în funcţia de şef al statului ca să rămână în istorie cu o imagine mai pozitivă”, apreciază Boţan. Un scenariu de acest gen a fost vehiculat şi după ce Medvedev a câştigat alegerile din Rusia şi i-a succedat la conducerea ţării lui Putin, la rândul lui promovat de către fostul preşedinte Boris Elţân.

Potrivit lui Igor Boţan există şi posibilitatea ca, în cazul în care Zinaida Greceanîi nu este aleasă, comuniştii să propună un nou candidat la preşedinţie. Acesta ar putea fi fostul preşedinte al parlamentului, Marian Lupu. Succesorul lui, Vladimir Voronin, a fost felicitat ieri de şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, relatează Moldpres.

Ne puteți urmări și pe Google News