Pardoseala din lemn masiv. Avantaje si dezavantaje

Pardoseala din lemn masiv. Avantaje si dezavantaje

Dintre diferitele alternative de pardoseală care pot fi folosite pentru pardoseala casei, lemnul este cel care frapează mereu prin farmecul său, senzația la atingere și căldura sa. Culori și nuanțe infinite, noi geometrii și posibilități decorative, parchetul este acum folosit și în medii „critice” precum baie și bucătărie. Textura, granulația, umbrirea, nodurile, umpluturile sunt câteva dintre proprietățile naturale care conferă lemnului unicitatea fiecărei piese. Ca să nu mai vorbim de emoția pe care o simți când îl privești sau îl mângâi: pe scurt, te poți îndrăgosti de o podea din lemn.

Ce ne îngrijorează la un parchet masiv?

Caracteristicile care ne preocupă la un parchet din lemn masiv sunt: siguranța la foc, durabilitatea în ceea ce privește rezistența la zgârieturi sau uzură, rezistența la umiditate sau inundații. Lemnul, știm, nu se înțelege bine cu apa. Pentru a elimina aceste îndoieli din mintea noastră trebuie să cunoaștem mai bine lemnul, sau mai bine zis, trebuie să cunoaștem mai bine diferitele tipuri de lemn, procesele pe care le suferă care îl întăresc (sau slăbesc) și finisajele suprafețelor care îl protejează. Dar chiar înainte trebuie să facem o distincție între două familii fundamentale de produse.

Parchet masiv si parchet prefinisat

Odată cu apariția și răspândirea parchetului prefinisat, multe dintre problemele asociate fazelor de șlefuire și vopsire desfășurate la fața locului sunt uitate și montarea parchetului prefinisat a înlăturat multe dintre ezitările pe care clienții le aveau în legătură cu lemnul masiv. Dar care au fost problemele?

Parchet traditional sau masiv

Prin parchet traditional sau masiv intelegem placi brute, nevopsite sau unse cu ulei, alcatuite din lemn nobil pe toata grosimea lor. Plăcile (sau tabletele, deoarece există în diferite dimensiuni) sunt uscate și rindeluite în fabrică, dar rămân „crude”.

După instalare, acestea trebuie deci șlefuite, chituite și apoi vopsite sau unse cu ulei la fața locului, direct la domiciliul clientului.

Parchet masiv: alegerea

La fel ca și în cazul parchetului prefinisat, parchetul masiv poate fi clasificat și în funcție de diferite opțiuni, cu diferența că o alegere înnodată , în acest caz, va influența comportamentul pardoselii mult mai mult decât în ​​varianta prefinisată.

În acest din urmă caz ​​suportul stabilizator conține mișcările lemnului nobil care, având în vedere grosimea sa redusă, nu are puterea de a se deplasa ca în varianta plină.

Parchet masiv: grosimile

În ce grosimi este disponibil parchetul masiv?

Grosimile parchetului masiv variaza de la aproximativ 7 milimetri pentru podeaua mozaic, pana la 10 milimetri care este cea mai folosita grosime si reprezinta, intr-un anumit sens, standardul pentru parchetul masiv. În general, aceste grosimi sunt produse fără a bate marginea, astfel încât masivul se instalează pur și simplu prin așezarea plăcilor una lângă alta, în timp ce pentru grosimi mai mari este necesar să se prevadă o îmbinare cu canelură care să „blocheze” plăcile.

Grosimile filetate se gasesc in general de la 14 mm. până la 22 de milimetri. Uneori avem grosimi mai mari ca, de exemplu, in cazul lemnului industrial. Grosimea lemnului masiv ne spune că este posibil să-l re-slefuiți de atâtea ori, încât viața podelei să fie practic eternă.

Parchetul industrial masiv

Disponibil în general în esențe de stejar (dar se găsesc și frasin, fag sau cireș), lemnul industrial este utilizat pe scară largă în sectorul sportului dar și pentru a crea medii moderne. Se realizează folosind resturi de scânduri care sunt așezate „în poziție verticală” și legate sau lipite între ele. Odată instalate, acestea trebuie șlefuite și apoi vopsite (mai rar protejate cu ulei). Multe săli de sport sunt realizate cu această pardoseală atât pentru costul nu excesiv, cât și pentru posibilitatea de a fi reșlefuit și revopsit de un număr mare de ori.

Controlul umidității înainte de instalare

Conditiile de mediu de temperatura si umiditate vor influenta placile care isi vor modifica dimensiunile pentru a se adapta. După aproximativ zece zile, se verifică starea plăcilor (planeitate și umiditate cu un higrometru cu vârf electric) și, în același timp, se verifică umiditatea prezentă pe șapă cu ajutorul unui higrometru cu carbură. Și, în sfârșit, continuăm cu instalarea.

Ne puteți urmări și pe Google News