VICTORIE la Senat pentru liberali. Parcagiii care solicită bani ILEGAL, vor face ÎNCHISOARE

VICTORIE la Senat pentru liberali. Parcagiii care solicită bani ILEGAL, vor face ÎNCHISOARE

Senatorii au adoptat, în plenul de luni, un proiect de lege care combate fenomenul parcagiilor care cer ilegal bani pentru a te lăsa să parchezi. Aceștia pot face până la doi ani, doar dacă sunt recidiviști pe această infracțiune. Inițiativa legislativă aparține deputatului PNL, Ovidiu Raețchi și senatorului liberal, Alina Gorghiu, iar Senatul a votat-o în calitate de primă Cameră sesizată.

Proiectul a primit 80 de voturi „pentru”, 7 „împotrivă” şi trei abţineri. Inițiativa incriminează perceperea unei taxe de parcare, în orice mod şi cu orice titlu, de către o persoană care nu are autorizare în acest sens sau care nu are cel puţin un drept de folosinţă asupra spaţiului respectiv. 

Executivul nu a susţinut adoptarea propunerii legislative, iar Comisia juridică a adoptat un raport favorabil, cu un amendament, anunță Agerpres

Potrivit proiectului, perceperea unei taxe pentru parcare, în orice mod şi cu orice titlu, de către o persoană neautorizată în acest sens sau care nu are cel puţin un drept de folosinţă asupra spaţiului respectiv se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la un an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă taxa se percepe pentru un spaţiu proprietate publică sau privată a statului, a unei unităţi administrativ teritoriale sau a oricărei persoane juridice care deţine în proprietate, administrează sau exploatează bunuri proprietate publică, pedeapsa este închisoare de la nouă luni la doi ani.

Prin perceperea unei taxe de parcare se înţelege pretinderea sau primirea de bani de către o persoană neautorizată pentru a elibera un spaţiu ocupat, pentru a ghida un şofer în vederea parcării unui autovehicul, pentru a păzi un autovehicul staţionar sau pentru a înlesni parcarea unui autovehicul. 

Conform inițiativei legislative, la prima depistare a făptuitorului, chiar în cazul existenţei unui concurs de infracţiuni, acesta poate opta în tot cursul urmăririi penale pentru efectuarea a 50 de zile de activităţi neremunerate în folosul comunităţii. În situaţia în care opţiunea a fost manifestată, procurorul va fi obligat să dispună renunţarea la urmărirea penală.

„Creşterea numărului de autovehicule din parcul auto naţional şi faptul că, în general, în marile municipii ale ţării în zonele centrale nu există suficiente locuri de parcare reprezintă o problemă care capătă amploare. Pe cale de consecinţă, mai ales în marile oraşe, s-a dezvoltat un fenomen care a scăpat de sub control: perceperea în mod nelegal a unor taxe de parcare de către diverse persoane care nu deţin nicio calitate sau autorizare în acest sens, uneori chiar prin utilizarea unor ameninţări, prin ocuparea fără drept a unor locuri de parcare cu diverse obstacole ori prin folosirea unui limbaj licenţios. La ora actuală, nu există un cadru legislativ care să sancţioneze acest comportament”, se arată expunerea de motive a proiectului.

Guvernul a susţinut că perceperea unei taxe de parcare, în orice mod şi cu orice titlu, de către o persoană care nu are autorizare în acest sens poate constitui infracţiunea de înşelăciune.