PARASCHIVESCU: Triburi in tribuna

PARASCHIVESCU: Triburi in tribuna

Cand vad la televizor imagini de genul celor difuzate in weekend la rubricile sportive, imi vin in minte doua vorbe taioase.

Prima ii apartine lui Alan Brien si are laconismul unei sentinte: „Violenta e vorba de duh a analfabetului”. A doua poarta amprenta sarcastica a lui Carl Gustav Jung: „Arata-mi un om sanatos si ti-l vindec imediat”. Impreuna, panseurile de ieri traseaza, fara sa-si propuna, directia spre care se indreapta sportul de azi.

La capatul deraierii asteapta balamucul, celula si mormantul. Un lucru eminamente sanatos - sportul - ajunge sa bage lumea in boala. Cunosc putine paradoxuri mai triste ale inceputului de mileniu. Si nu ma astept ca un articolas din ziar sa desclesteze vreo mana de pe ciomag sau cutit.

Filippo Raciti, un biet politist italian de 38 de ani, e victima cea mai recenta a ratacirii, a vrajbei decerebrate. Nu va fi ultima. I se vor adauga, mai devreme sau mai tarziu, romanii sacrificati pe altarul violentei sistematizate. Inca nu stim daca vor fi jandarmi, suporteri sau trecatori nevinovati. Febra integratoare produce si fenomene clinice. Meciul de fotbal Catania-Palermo continua, iata, cu meciul de handbal Dinamo-Steaua.

Tribunele nu mai sunt umplute de suporteri, ci de triburi. Echipaje punitive se insurubeaza in gradene si scot de la brau argumentul infailibil al intaietatii. Cine are sisul mai ascutit si gura mai spurcata castiga. Ce facem? Ne consolam imbecil cu ideea ca si la altii e la fel? Chemam psihologi care sa ne susure ca indrazneala colectiva a gloatei se hraneste din lasitatea individuala a fiecarui component? E inutil.

Sambata, TV Sport a vrut sa transmita un meci de handbal, dar s-a consolat cu interviuri culese din ospiciu. In timp ce martorii cu greutate ai mizeriei invocau precaritatea legislatiei, pe ecran defilau secvente desprinse din comuna primitiva a sportului: gesturi abrupte, sugerand sectionarea beregatei, provocari deschise, refrene mojice, invitatii racnite la dezmembrare si potop. La mijloc, intre doua haite cu ochii injectati, o echipa de handbal feminin venita sa asiste la meci incerca sa-si salveze pielea. In ritmul asta, peste cativa ani o sa ne fie frica sa ne mai uitam la sah.

Ne puteți urmări și pe Google News