De câţiva ani încoace, mama a devenit unul dintre cele mai performante storcătoare de rating (şi de lacrimi) ale posturilor TV.
În funcţie de tipul emisiunii şi de moderator, ea e îmbrăcată în linguşeli pioase, smulsă din familia oficială şi plantată într-un mediu străin sau solicitată să facă figură de cenzor neînduplecat şi acru. Indiferent dacă vorbim de un reality-show sau de o emisiune cu public în platou, rezultatul e acelaşi: falsificarea realităţii, vopsirea ei după regulile kitsch-ului modern.
Mama de la televizor e la ora actuală un mutant patetic, o creatură contrafăcută, pe ale cărei reacţii şi sentimente se intervine cu bisturiul audienţei. Pe lângă asta, avem de-a face cu un personaj uzat, de care realizatorii de televiziune întind ca de elastic. Bunăoară, dacă dai peste emisiunea „Sărut mâna, mamă“ de la Favorit TV, e bine să ştii că te aşteaptă un veritabil delir văicăreţ, orchestrat de unul dintre maeştrii genului, numitul Fuego. Aici mama, care afişează o expresie uşor jenată, încasează neputincioasă omagii filiale rostite cu lacrima în colţul pleoapei şi cu vocea tremurând. Pe site-ul ele.ro, curioşii pot dezlega misterul acestui exces lacrimal. Ni se spune acolo că dragostea de mamă este - ţineţi-vă bine - „cea mai durativă“.
Ei da, aşa mai vii de-acasă. Dacă siropoşenia de la „Sărut mâna, mamă“ ar produce diabet şi unui borcan cu murături, emisiunea „Schimb de mame“ de pe Prima TV mizează pe alte reacţii. Mamele de-aici se comportă fie amabil, fie vijelios, alegându-se când cu bombăneli, când cu insulte şi trebuind să gestioneze familii de împrumut, în care soţul e puturos, iar odorul insolent. Însă cine îşi doreşte mame cu adevărat aprige e poftit la Kanal D, post pentru care a avea public înseamnă a nu te da în lături de la nimic.
Nu întâmplător, cuvântul „lături“ are, mai ales în cazul dejecţiei botezate „Noră pentru mama“, două accentuări posibile, dintre care Kanalului i se potriveşte cea de pe ultima silabă. În concluzie, m-aş bucura dacă mamelor televizive li s-ar oferi un timp de odihnă. La urma urmelor, există şi alte ramificaţii familiale fructificabile. De ce n-am avea, de pildă, o emisiune cu titlul „Tuşa şi unchiul“, inspirată fonetic din expresia „tusea şi junghiul“?