Saptamana trecuta, fotbalul nostru a semanat tristete nu doar prin jocul propriu-zis al echipelor de club, ci si prin calitatea comentariilor TV.
Joi dupa-amiaza, la cinci, TVR 1 a avut nefericita idee de a-i incredinta meciul Rapid-FC Nürnberg lui Marian Olaianos. Din primul pana in ultimul minut, peste jocul din Giulesti a plutit un aer melancolic, cu mici episoade depresive. Vocea lui Olaianos a sunat asa cum o stiam de la alte transmisii: fad, plangaret, prevestind la nesfarsit un bocet care nu se hotaraste sa inceapa, impletind in timbrul ei deprimant vaicareala, suspinul si resemnarea.
Peste acestea s-a ridicat uneori, abrupt si decis, ineptia rostita sub impresia unei faze anume. Exemplific prin momentul cand, speriat de riposta germana, comentatorul ne-a informat ca „acum nemtii vin in valuri peste noi, dar Kluge isi da seama ca e singur si se retrage”. Un lucru e cert: mi-l inchipui mai degraba pe Marian Olaianos cantand doine de bejenie decat comentand fotbal.
In aceeasi zi, dar mai tarziu, doi flacai energici de la Prima TV, Serban Ionescu si Dan Ionescu, au insotit cu glasul meciul Elfsborg-Dinamo. Alta viata! Duse au fost tanguirile lui Olaianos. Adio, vorbe planse si oftaturi patetice, bun-venit, mahala! Cei doi Ionesti au simtit ca succesul trebuie chemat cu mestesug, asa ca au inceput sa se zborseasca la jucatori. „Hai, Bratuleeee! Gata, Fane, pe ei, pe eeeeeei! Muntene, fa ceva, acuuuum, hai, Cap-de-Zmeu, sperie-i cu ceva, du-te Danciuleeee, du-teeeee!”
Cam tot atunci, dar pe N24, Dan Cornel Stefanescu si Silviu Tudor Samuila tocmai fusesera inchisi de cineva intr-un dulap din care incercau sa transmita meciul Fiorentina-Groningen. Proasta gluma a facut cel care i-a imbrancit acolo, mai ales ca nici nu le-a dat cheile pana la sfarsit. Drept urmare, timp de vreo doua ore si jumatate am auzit doua voci infundate, care prindeau curaj si obtineau o relativa fermitate doar cand pronuntau numele lui Mutu.
Insa daca am amintit de comentatorii de la Prima TV, ar fi nedrept sa-i omit pe cei de la Telesport. Vineri dupa-masa, Dragos Borchina si un coleg al dumisale caruia nu i-am tinut minte numele au transmis de la Bistrita meciul Gloria-Universitatea Craiova. Trebuie admis ca, la acest post TV, strategia e simpla: cu cat jocul e mai prost, cu atat trebuie sa racnesti mai tare, ca sa-l faci bun. Zis si racnit. Secundul lui Borchina a luat cateva viraje sonore care m-au trimis cu gandul la o pisica data prin masina de tocat de la coada la cap.
„Costeeaaaaaa!!! Costeaaaaaa!!! Ce ratareeeeee!!! Acum sut la poarta cealaltaaaaaaa, apara Bornescuuuuuuu!!! Doamne Dumnezeule, ce meci aveeeeem!!!” Ce meci aveam se putea citi foarte usor pe figurile plictisite ale spectatorilor veniti la stadion, insa comentatorii se isterizau si delirau convulsiv, de parca ar fi transmis Argentina-Brazilia sau Barcelona-Real.
Agasat de aceasta serie neagra a comentariilor, mi-am luat masuri de precautie pentru sferturile Cupei Mondiale la rugby din weekend. Si am vazut meciurile pe TV5 Monde, deslusite fie de Olivier Magne si Stephane Rinaldi, fie de Philippe Saint-Andre si Laurent Bellet. Ii invit pe doritorii de comentariu parfumat, competent, participativ fara emfaza, glumet cat e nevoie si avizat pana la ultima silaba sa-i asculte si sa traga singuri concluziile. In ce ma priveste, am facut-o si m-am simtit recompensat. O placere.
Voci insufletite de o pasiune calda, un ritm excelent, fluiditate, fior si absenta cliseelor. Comentarea meciului, dar si explicarea deciziilor de arbitraj pe care necunoscatorii regulamentului le pot considera gresite sau subiective. Olivier Magne si Phillipe Saint-Andre au jucat in nationala Frantei, iar interventiile lor au purtat mereu amprenta specialistului.
In plus, prezenta lor in mijlocul tribunei (la Marsilia, dar si la Cardiff) a produs conectarea imediata a telespectatorilor la eveniment. Atmosfera surprinsa in transmisiunile de pe TV5 Monde a fost cu adevarat splendida. Prin contrast, postul public din Romania n-a gasit de cuviinta sa-l trimita pe Bogdan Cosmescu (un om care stie cu ce se mananca rugby-ul) la Cupa Mondiala, iar nivelul de ansamblu al comentariului a avut de pierdut.