PARADOXUL moțiunii de CENZURĂ. Cine ar vrea să PICE Guvernul Dăncilă și cine îl susține din UMBRĂ
- Cora Muntean
- 14 decembrie 2018, 11:08
„Doar niște aventurieri ca useriștii și naivi ca unii din PMP ar vrea să plece cabinetul Dăncilă de la guvernare. Cei care își fac planuri pe termen lung, nu vor să se înhame la datoriile pe care le-a făcut actuala guvernare, de fapt Dragnea și Vâlcov”.
Aceasta pare să fie strategia pe care o adoptă liberalii în fața moțiunii de cenzură, depusă mai mult pentru a demonstra electoratului că fac opoziție. Potrivit unei surse, este posibil ca, dacă nu li se cere să voteze cu bilele la vedere, unii vor da gir actualului Executiv. „Nu de dragul lor, este mai mult o răzbunare”, susține sursa EVZ.
Pe de altă parte, chiar unii din Opoziție recunosc că este cel mai nepotrivit moment, înainte ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene. „Dacă se dorea, cu adevărat, trecerea acestei moțiuni, s-ar fi creat un Guvern paralel, care să negocieze cu cei de la Bruxelles. Și ar fi existat această posibilitate deoarece acolo dețin puterea popularii, care ar fi fost încântați să fie la putere, în România, un guvern din familia lor. Să nu uităm că sub președinția țării noastre vor avea loc și alegerile pentru noul Parlament European și că PPE vrea să obțină cât mai mult”, ne-a explicat aceeași sursă.
Pe de altă parte, există o masă destul de mare de pesediști care ar vota împotriva Guvernului Dăncilă, de fapt contra lui Liviu Dragnea. Acesta le-ar fi promis parlamentarilor din PSD alocarea de sume consistente pentru județele pe care le reprezintă din PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală), dar și din Fondul de Investiții, anunțat recent de liderul PSD, din care vor fi finanțate zece servicii publice. „Banii din cele două proiecte îi vor încăiera din nou. Pentru că nu se dau după necesități, ci după loialitate”, susține sursa noastră.
În ceea ce privește UDMR, aceștia ar fi cerut o serie de avantaje concrete legate de proiectele de lege pe care vor să le treacă prin Parlament, în special cel care vizează autonomia Ținutului Secuiesc.