Paradox balcanic: grecii urăsc Germania, dar se înghesuiesc să înveţe germana
- Paul Ciocoiu
- 27 februarie 2012, 19:14
Numărul grecilor care s-au înscris la cursuri de germană la începutul acestui an a crescut cu aproape 25 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, deşi aproape trei sferturi din populaţia elenă consideră că Germania joacă un rol negativ în Europa şi au resentimente faţă de principala economie europeană, scrie site-ul EUObserver.
Circa 450 de greci s-au înscris, de exemplu, la cursurile de limbă germană organizate în ultimile aproape două luni de Institutul Goethe din Atena, cu 23 de procente mai mulţi comparativ cu 2011.
"Acesta este un efect al crizei. Cursanţii încearcă cu disperare să găsească noi oportunităţi de angajare, fie în ţară, fie în străinătate. Asta nu înseamnă însă că vor să părăsească ţara imediat, deşi mulţi cochetează cu acest plan", a declarat Ulrike Drissner, directoare adjunctă a institutului.
"Creşterea nu a fost remarcată doar la Institutul Goethe, ci şi la multe din şcolile private de limbi străine din Atena", a adăugat aceasta.
Cererea tot mai mare pentru cursurile de limbă germană vine în contextul unei contracţii de 17 procente a economiei elene în ultimii trei ani şi a unei rate a şomajului de 18 la sută. În rândul tinerilor, aceasta atinge chiar şi pragul de 48 de procente.
Prin contrast, Germania a avut o creştere economică de trei procente în 2011 iar rata şomajului este la nivelul minim al ultimilor 20 de ani, 6,8 la sută. Germania - „sursă a tuturor problemelor”
Interesul grecilor pentru limba germană se manifestă însă pe fondul unei antipatii generale faţă Germania, aşa cum relevă o serie de sondaje recente. Un sondaj VPRC efectuat pe un eşantion de 805 persoane pentru revista Epikaira arată că peste 70% dintre greci sunt furioşi şi au puternice resentimente faţă de Germania din cauza presiunilor făcute pentru continuarea măsurilor de austeritate
"În pofida acestor sentimente, mulţi dintre tinerii greci, atunci când părăsesc ţara, aleg Germania. Cred că această ţară are potenţial", a declarat Janis Emmanouilidis, expert la Centrul de Politici Europene de la Bruxelles.