"Paraditori" celebri, protejații Laurei Kovesi, vor să se bucure de pensia specială
- Bianca Ion
- 2 martie 2024, 08:35
Protejata Laurei Kovesi, Florentina Mirică, se pensionează după nici jumătate de an petrecut la Parchetul General.
Mai țineți minte "paraditorii" din justiție? Doi dintre ei vor să iasă la pensie. Unul din ei, procuroarea Florentina Mirica a depus cererea de eliberare din funcție prin pensionare și așteaptă decizia CSM, care va fi dată pe 5 martie.
Ce pensie va avea Florentina Mirică
Trecând direct de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți la PICCJ în octombrie 2023, Florentina Mirică va avea parte de o pensie de procuror din cadrul Parchetului General. Un alt nume cunoscut, procurorul Cornel David-Deca, va primi lunar o sumă considerabilă dintr-o pensie luxoasă, fără să fie tras la răspundere pentru nicio dintre execuțiile comise.
Florentina Mirică, una dintre cele mai cunoscute figuri din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, va ieși din sistem beneficiind de o pensie de la Parchetul General. Acest lucru se datorează faptului că Mirica a fost promovată la PICCJ direct de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți în octombrie 2023 și își așteaptă aprobarea din partea CSM pentru a-și pune în cui toga, scrie luju.ro.
Iese din sistemul justiției cu pensie de procuror
Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii va analiza cazul în ședința programată pentru marți, 5 martie 2024. În esență, Mirica va părăsi sistemul cu o pensie de procuror de la PICCJ, deși a lucrat la Parchetul General pentru mai puțin de jumătate de an. Acest lucru reflectă un model similar cu cel al judecătorilor care avansează la ICCJ și se retrag la scurt timp, beneficiind de o pensie de magistrat suprem.
„Cererea de eliberare din functie, prin pensionare, formulata de doamna MIRICA FLORENTINA, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (18702/2024)”, arată ordinea de zi pentru data de 5 martie a Sectiei pentru procurori din CSM.
Cine mai vrea să se retragă
Pe aceeași agendă a ședinței Sectiei pentru procurori a CSM apare un alt nume notoriu din cadrul DNA, care, la fel ca Florentina Mirică, are în palmares achitări în dosare sonore, inclusiv în cazuri în care au fost implicați oameni arestați. Este vorba despre procurorul Cornel David-Deca, fost șef al DNA Brașov și în prezent la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia, cunoscut pentru orchestrarea unei înscenări care a dus la condamnarea nevinovată a avocatului Robert Roșu în dosarul „Ferma Băneasa”, unde acesta a petrecut aproape un an în închisoare. Nici Mirica, nici David-Deca nu au fost trași la răspundere pentru consecințele distructive ale acțiunilor lor.
Cine este Florentina Mirică
În 2014, Laura Codruța Kovesi a numit-o pe Florentina Mirica la conducerea Serviciului de combatere a corupției în justiție din cadrul DNA. De-a lungul timpului, ea a condus investigații în mai multe dosare importante, printre care se numără judecătorul Stan Mustață, afaceristul Dinel Staicu în cazul "Șpagă pentru achitare", fostul boxer Rudel Obreja în cazul "Spagă la Curtea Supremă", afaceristul Cătălin Chelu în cazul "Mită la MAI", judecătoarele Antonela Costache și Viorica Dinu în cazul "Rețeaua judecătoarelor de la Tribunalul București", sau Veronica Cârstoiu în cazul "Regina șpăgii din justiție".
În 2016, Florentina Mirica a fost implicată în două dosare de mare notorietate - cazul „Limuzina - Gabriel Oprea” și ancheta privind conducerea Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (ONPM), în care au fost formulate acuzații de fraudă în gestionarea fondurilor operative. Mai mulți ofițeri din cadrul Direcției de Informații și Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne, cunoscută sub numele de „Doi și-un sfert”, s-au plâns la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în legătură cu activitatea Florentinei Mirica.
În 2018 procurorul anticorupţie Florentina Mirică a devenit primul procuror care şi-a anunţat candidura pentru postul de procuror-şef al DNA.
În 2023 aceasta a reușit să promoveze concursul de promovare efectivă în funcții de execuție a procurorilor și a ocupat unul dintre cele 30 de locuri disponibile atunci din Parchetul General.