Paradisul vacantelor românilor, acoperit de petrol! E o catastrofă!

Paradisul vacantelor românilor, acoperit de petrol! E o catastrofă!

Statul Mauritius a declarat stare de urgență de mediu după ce un vas aflat sub pavilion japonez a provocat scurgeri de petrol în largul Oceanului Indian, după ce anterior eșuase într-un recif de corali aflat în perimetrul insulelor Mauritius.

Instituirea stării de urgență de mediu de către autorități a survenit după ce un vas internațional a provocat importante scurgeri de petrol, în urma ciocnirii cu un recif de corali din largul insulelor Mauritius.

Echipajul navei a fost evacuat, pe 25 iulie, însă rezervoarele acesteia au continuat să lase să se scurgă tone de combustibil în apele arealului respectiv. Premierul statului, Pravind Jugnauth, a declarat starea de urgență abia vineri, 7 august. Acesta a admis că țara sa nu are capacitatea logistică și expertiza de a retrage nava avariată și a solicitat ajutorul Franței, care deține Insula Reunion, gazdă a unor recife de corali renumite în turismul mondial, chiar în proximitatea insulelor Mauritius.

„Biodiversitatea este în pericol, trebuie să acționăm urgent. Franța este alături de voi, oameni din Mauritius”, a declarat joi președintele Macron pe Twitter. Acesta a anunțat, ca primă măsură de ajutor, că o aeronavă militară din Reunion va transporta echipament de control al poluării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un oficial al Greenpeace Africa a avertizat că mii de specii animale din zona afectată sunt în pericol de înec în apele poluate, cu iminente consecințe pentru economia, securitatea alimentară și sănătatea statului Mauritius. Momentan, tentativele autorităților de a stabiliza vasul și de a extrage combustibilul din interior pentru a-l împiedica să se mai scurgă în ocean au eșuat din cauza apelor învolburate.

"Este pentru prima oară când ne confruntăm cu o catastrofă de asemenea amploare și sunt insuficient echipați pentru a o putea gestiona" , a recunoscut un membru al guvernului.

Conform anchetei în curs, vasul sub pavilion japonez, însă înregistrat în Panama, avea la bord 4.000 de tone de combustibil,  informează BBC.