"Parada femeilor evacuate", în Rahova

"Parada femeilor evacuate", în Rahova

Tinere evacuate de autorităţi din casele în care locuiau au defilat pe podium în "haine de designer".

"Dimineaţa mă gândesc la casă, seara mă gândesc la casă", spune serioasă Gabi, o tânără cu ochi albaştri, de copil. Are 31 de ani, bucle blonde şi o faţă făcută să zâmbească. Dar când îmbracă "hainele de văduvă", creaţia lui Olah Gyarfas, de la casa de modă "Rozalb de mura", îşi ia o faţă serioasă, de scenă, menită să atragă atenţia.

De fapt, când se plimbă prin sală, aşteptând verdictul hair-stylistului şi pe cel al make-up artistului, pare să fi fost pe catwalk dintotdeauna. Punerea în scenă a ineditei parade are loc în Centrul comunitar "La bomba", în inima cartierului bucureştean Rahova.

O defilare explozivă în centrul "La bomba"

La fel ca şi Gabi, toată echipa de experţi într-ale fashionului vrea să demonstreze ceva prin organizarea "Paradei femeii evacuate". "Problema cea mai mare a femeilor din zonă este legată de locuinţe. Casele în care stau sunt naţionalizate, unele în curs de retrocedare. Prin această formă de artă activă - o paradă de modă -, încercăm să atragem atenţia lumii şi a autorităţilor asupra acestei probleme", spune Irina Gâdiuţă, una dintre artistele care au pus umărul la proiect.

Hainele pe care "modelele de ocazie" le-au prezentat sâmbătă seară sunt foarte valoroase. Şi asta nu doar pentru că poartă semnătura unui deja cunoscut creator de modă. "Am adunat haine vechi, pe care ele nu le mai purtau şi l-am găsit şi pe Gyarfas, care a fost de acord să vină aici să le dea o nouă viaţă. Hainele vin deja cu o poveste", spune Paul Duncă, coordonatorul proiectului.

"Există în proiect şi ideea de a recicla hainele pe care nu le mai porţi. Dar nu e vorba doar despre modă, despre fashion, este şi un eveniment exotic, cu o idee", conchide Paul. PREZENTARE DE CARTIER

Haine "de designer", la mâna a doua

Gabi a contribuit la proiect cu "un maiou roşu cu buzunar în faţă, cu pantaloni scurţi şi cu un maiou albastru" şi s-a ales cu o ţinută neagră - culoarea ei preferată - pe care o caracterizează simplu: "super de frumoasă".

Defilare pentru o casă

Când va urca pe podiumul înălţat în mijlocul sălii, speră doar să nu aibă emoţii. "Îmi zice lumea că, în loc să îmbătrânesc, eu întineresc, că sunt ca o fetiţă", spune Gabi, cu cochetărie feminină. Soţul ei nu poate veni să o vadă defilând.

"E de noapte, lucrează aici la piaţa de flori şi ziua doarme, noaptea lucrează", explică femeia, care e casnică şi are grijă de fiul ei de 11 ani. Nu doar ţinuta o aduce însă pe scenă, ci şi ideea proiectului: "Poate ne vede cineva. Eu stau cu chirie dintotdeauna şi ne e greu. Vreau ca băiatul meu să aibă camera lui şi să fie fericit. Să facă şcoala... Suntem ţigani, dar nu suntem dintr-ăia...".

Femei de toate vârstele şi formele au tropăit apoi cu încântare pe catwalk, se lasă admirate de a paratul foto şi întoarse pe toate părţile de hair-stylist. "La început spuneau că le e ruşine. Dar, cum se apropia data, au început să se aranjeze. E un eveniment. Vor veni şi bărbaţii lor să le vadă, iar copiii lor vor cânta pentru ele", încheie Paul.

ÎN COMUNITATE

Centru de artă activă pentru cetăţeni

Maria Drăghici este unul dintre fondatorii centrului de artă activă din Rahova. "Eram câţiva artişti care abia terminasem facultatea şi ne-am zis că, dacă o să stăm în galerii să vină oamenii să ne vadă, o să avem de aşteptat. Şi am venit noi aici", spune Maria, care ţine neapărat să lămurească de ce "La bomba" este un centru comunitar, şi nu unul social sau umanitar: "Centru comunitar înseamnă că vii şi stai aici, în comunitate. Îl atingi pe omul ăla, îl ţii de mână, îi ştii povestea. Indiferent de vârstă, mediu sau culoare".

Ne puteți urmări și pe Google News