Rutina zilnică a Papei Benedict al XVI-lea, descrisă de surse din interiorul Vaticanului, a ajuns o sursă de exasperare pentru unii cardinali, determinându-i să facă un gest extrem de rar, anume să se plângă deschis.
Potrivit „The Sunday Times”, criticii Suveranului Pontif susţin că acesta îşi conduce Biserica şi pe cei 1,2 miliarde de supuşi ai săi precum „un monarh rupt de realitate”, ajutat de consilieri loiali, dar incompetenţi. „Oamenii se simt dezorientaţi. Este un sentiment regăsit atât în rândul conservatorilor, cât şi în cel al reformiştilor.
Impresia noastră este că nu se află nimeni la cârmă”, a declarat un înalt prelat săptămâna trecută. Considerat de cardinali drept „cel mai inteligent candidat” în alegerile pontificale din 2005, actualul Papă a provocat furie şi consternare în ţara sa de origine, Germania, după ce a revocat excomunicarea a patru episcopi, membri ai ultraconservatoarei Societăţi a Sfântului Pius al X-lea. Între cei patru figura şi episcopul britanic Richard Williamson, care a negat public existenţa camerelor de gazare naziste.
Apoi, Benedict al XVI-lea l-a numit pe Gerhard Maria Wagner drept Episcop de Linz, în Austria. Wagner afirmase la fel de public că uraganul Katrina a fost o răzbunare divină pentru prostituatele, homosexualii şi sprijinitorii dreptului la avort din New Orleans. Nu se consultă cu episcopii În afara acestor decizii neinspirate, pentru mulţi din interiorul Vaticanului o problemă şi mai mare este însuşi stilul de conducere al Sfântului Părinte. „Oamenii simt că Papa conduce într-o manieră foarte monarhică. El nu consultă episcopii şi se izolează ignorând sfaturi care l-ar putea opri să mai comită greşeli”, explică analistul Marco Politi. Papa a ofensat întreaga lume musulmană, în 2006, citând într-un discurs personal spusele unui împărat bizantin, care descria învăţăturile profetului Mahomed drept „malefice şi inumane”. După care i-a nemulţumit pe evrei, afirmând că vrea să-l sanctifice pe Papa Pius al XII-lea, pontiful care a refuzat să ia poziţie con tra Holocaustului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.