Papa vorbește despre schimbări climatice „ireversibile”. Suveranul Pontif a cerut ONU să „acționeze”.
Papa Francisc a avertizat că lumea se prăbușește din cauza încălzirii globale și i-a îndemnat pe participanții la viitoarele discuții COP28 privind clima să convină asupra unor politici obligatorii privind eliminarea treptată a combustibililor fosili.
Papa Francisc crede în altă Apocalipsă...
La opt ani de la teza sa de referință, suveranul pontif în vârstă de 86 de ani a publicat o continuare în care a avertizat că unele daune sunt deja ireversibile.
El a declarat că următoarea rundă de discuții ale ONU privind clima, care se va deschide la Dubai la 30 noiembrie, ar putea reprezenta o schimbare de direcție dacă participanții vor încheia acorduri obligatorii privind trecerea de la combustibilii fosili la surse de energie curată, cum ar fi energia eoliană și solară.
...cea climatică
„Numai un angajament real pentru schimbare poate permite politicii internaționale să-și recupereze credibilitatea”, a scris papa.
În 2015, enciclica de 200 de pagini a Papei Francisc, „Laudato Si” (Lăudat să fii), a fost un apel fără precedent la luptă pentru protejarea Pământului. Negocierile ONU privind clima de la Paris au dus la un progres, aproape toate națiunile de pe Pământ angajându-se să limiteze încălzirea la „mult sub” două grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
Cu toate acestea, ONU a avertizat luna trecută că lumea nu este pe cale să îndeplinească aceste obiective, iar cei care monitorizează clima prevăd că anul 2023 va fi cel mai cald din istoria omenirii.
Papa, de la „Laudate Deum” la COP28
În documentul său, „Laudate Deum” (Lăudați-l pe Dumnezeu), Papa Francisc și-a exprimat speranța că viitoarea întâlnire COP28 va permite o accelerare decisivă a tranziției energetice, cu angajamente efective supuse unei monitorizări continue.
El s-a referit la preocupările legate de faptul că discuțiile de la ONU se vor desfășura în Emiratele Arabe Unite, țară bogată în petrol, menționând că, deși este un mare exportator de combustibili fosili, a făcut și investiții semnificative în surse de energie regenerabilă.
Schimbările climatice au fost o temă majoră a celor zece ani în care Papa Francisc a fost șeful celor 1,3 miliarde de catolici din lume, iar el s-a bazat pe știință, dar a oferit și un mesaj moral puternic. În textul său din 2015, papa a acuzat goana după creșterea economică pentru distrugerea planetei și a avertizat că țările bogate trebuie să fie lideri în repararea pagubelor, potrivit InsidePaper.