Papa, Olimpiada și războiul din Ucraina. Ultima idee

Papa Francisc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Papa Francisc a declarat, la slujba de duminică dimineața, că „Jocurile Olimpice de Vară de la Paris sunt o oportunitate de a stabili un armistițiu”.

Papa: Războiul este o înfrângere

Papa Francisc, în timpul slujbei de duminică de la Bazilica Sfântul Petru, a cerut încă o dată un armistițiu olimpic, care să oprească ostilitățile în toate conflictele aflate în desfășurare în lume.

„Săptămâna aceasta vor începe Jocurile Olimpice de Vară de la Paris”, a amintit suveranul pontif, „sportul are o mare forță socială, capabil să unească în mod pașnic diferite culturi, sper ca acest eveniment să poată fi un semn al lumii incluzive pe care dorim să o construim și să trimită modele tinerilor”.

Papa a cerut, apoi, ca Jocurile Olimpice, „conform tradiției străvechi, să fie o oportunitate de a stabili un armistițiu în război, arătând o dorință sinceră de pace”.

„Să nu uităm de chinuita Ucraina, Palestina, Israel, Myanmar și multe alte țări care sunt în război. Să nu uităm că războiul este o înfrângere”, a spus Papa Francisc.

„Iisus este îngrijorat de oboseala discipolilor”

„Ne agităm și pierdem din vedere esențialul, riscând să ne epuizăm energiile și să cădem în oboseala trupului și a spiritului. Este un avertisment important pentru viețile noastre, pentru societatea noastră care este adesea prizoniera grabei, dar și pentru Biserică și pentru slujba pastorală: să fim atenți la dictatura de a face”, a spus suveranul pontif.

„Iisus este îngrijorat de oboseala discipolilor. Poate că simte un pericol, care poate să privească și viața și apostolatul nostru, când de exemplu entuziasmul în îndeplinirea misiunii, precum și rolul și sarcinile care ne sunt încredințate ne fac victime ale activismului, prea îngrijorați de lucrurile de făcut și de rezultate”.

„Este un avertisment important pentru viața noastră, pentru societatea noastră adesea prizonieră a grabei, dar și pentru Biserică și pentru slujirea pastorală: fraților și surorilor, să fim atenți la dictatura lucrului făcut!”, a continuat Papa Francisc.

Papa: Odihna propusă de Iisus nu este o evadare din lume

„În același timp, odihna propusă de Iisus nu este o evadare din lume, o retragere în bunăstarea personală; dimpotrivă, în fața oamenilor epuizați, El simte compasiune. Și, apoi, din Evanghelie învățăm că aceste două realități - odihna și compasiunea - sunt legate: doar dacă învățăm să ne odihnim, putem avea compasiune. De fapt, este posibil să avem o privire plină de compasiune, care este capabilă să înțeleagă nevoile celorlalți, doar dacă inima noastră nu este consumată de către neliniștea de a face, dacă știm să ne oprim și, în liniștea închinării, să primim Harul lui Dumnezeu”.

Papa Francisc / Sursa Foto: Arhiva EVZ

„De aceea, dragi frați și surori, ne putem întreba: știu eu să mă opresc în timpul zilelor mele? Știu să îmi iau o clipă pentru a fi cu mine și cu Domnul, sau sunt mereu prins de graba lucrurilor pe care trebuie să le fac? Știm să găsim puțin "deșert" interior în mijlocul zgomotului și activităților zilnice?”, a continuat Papa Francisc, „Sfânta Fecioară să ne ajute „să ne odihnim în Spirit” chiar și în în mijlocul tuturor activităților zilnice și să fim disponibili și să avem compasiune față de ceilalți”, potrivit RaiNews.

(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)