Papa face apel la ţările arabe să găsească soluţii viabile la conflictele din regiune

Papa face apel la ţările arabe să găsească soluţii viabile la conflictele din regiune

Suveranul Pontif Benedict al XVI-lea a salutat, ieri, la sediul Patriarhiei Bisericii Catolice Maronite din Bkerke, la nord de Beirut, "curajul tinerilor sirieni", în condiţiile în care violenţele din ţara lor au cauzat decesul a peste 27.000 de persoane.

UPDATE 2: Papa a făcut apel la comunitatea internaţională, îndeosebi la ţările arabe, să acţioneze pentru a găsi soluţii la conflictele care însângerează regiunea, mai ales Siria. ''Fac apel la comunitatea internaţională. Fac apel la ţările arabe să propună soluţii viabile, care să respecte demnitatea fiecărui om, drepturile sale şi religia sa. Cel ce vrea să făurească pacea trebuie să înceteze să mai vadă în celălalt un rău care trebuie eliminat'', a spus Suveranul Pontif. "Nu este uşor să vezi în celălalt o persoană care trebuie respectată şi iubită, şi totuşi trebuie, dacă se doreşte făurirea păcii, dacă se doreşte fraternitate. Fie ca oamenii să înţeleagă că toţi sunt fraţi (...) Maria, care este Maica noastră, înţelege dorinţa şi nevoile noastre. Împreună cu patriarhii şi episcopii prezenţi, pun Orientul Mijlociu sub ocrotirea ei maternă'', a mai spus Sfântul Părinte. UPDATE 1: Papa Benedict al XVI-lea şi-a exprimat la Beirut dorinţa ca Orientul Mijlociu, bulversat în ultimii ani de evenimente fără precedent, să fie condus de oameni ai păcii. Din altarul amenajat în aer liber, acoperit cu un covor verde şi înconjurat de cedri, simbol al Libanului, şi de măslini, simbolizând pacea, Suveranul Pontif a spus că "a sluji justiţia şi pacea, într-o lume în care violenţa nu încetează să-şi extindă cortegiul morţii şi al distrugerilor, este o urgenţă pentru a ne angaja într-o societate fraternă, pentru a făuri comuniunea''.

Suveranul Pontif, îmbrăcat într-o mantie verde, s-a urcat în altarul instalat pe esplanada şantierului naval din capitală, sub acordurile imnului religios al ritului maronit. În discursul său de bun venit, patriarhul maronit, monseniorul Beshara Rai, a declarat că această vizită pastorală, care intervine într-un moment al transformărilor radicale ce ameninţă securitatea şi stabilitatea, este plină de speranţă. În timpul slujbei, Suveranul Pontif le va înmâna prelaţilor locali documentul religios semnat, vineri, la Patriarhia Maronită din Harisa. Sute de mii de participanţi Papa oficiază, azi, o slujbă în aer liber, pe malul mării, la Beirut, în ultima zi a vizitei sale. Sute de mii de oameni l-au întâmpinat, în această dimineaţă, cu urale, pe Suveranul Pontif, fluturând drapelul Vaticanului, în timp ce papamobilul trecea prin mulţime, precizează BBC. Pa s-a întâlnit, ieri cu lideri politici libanezi, la Palatul Prezidenţial. "Am aflat că există printre noi tineri veniţi din Siria. Vreau să vă spun cât de mult vă admir curajul", a spus Papa, în faţa a mii de tineri creştini, dar şi a reprezentanţilor altor confesiuni.

"Spuneţi la voi acasă, familiilor şi prietenilor voştri că Papa nu v-a uitat. Spuneţi în jurul vostru că Papa este trist din cauza suferinţelor voastre şi a doliului vostru, că Papa nu uită Siria în rugăciunile şi preocupările sale", a declarat Suveranul Pontif.

În acelaşi discurs, Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe tinerii libanezi să nu emigreze. "Nici şomajul, nici sărăcia nu trebuie să vă incite să gustaţi din mierea amară a emigraţiei, a dezrădăcinării şi separării, pentru un viitor incert. Trebuie să fiţi actorii viitorului pentru ţara voastră, să vă îndepliniţi rolul în societate şi Biserică", a subliniat Papa, relateazăAgerpres.

La ora actuală, există circa 9 milioane de emigranţi libanezi de toate confesiunile, comparativ cu numai 4 milioane de libanezi care au rămas în ţară. America de Nord şi Europa rămân destinaţiile preferate ale libanezilor. Banul, idol tiranic

Interpelat de un tânăr libanez, care a evocat "marea de dificultăţi" cu care se confruntă generaţia sa, Benedict al XVI-lea a răspuns că "frustrările prezente nu trebuie să-i facă pe tineri să se refugieze în lumi paralele", cum sunt, între altele, "cea a drogurilor de toate felurile, a tristeţei pornografiei sau a confuziei între real şi virtual".

"Banul este un idol tiranic, care orbeşte până în punctul de a sufoca persoana şi inima sa", a mai spus Papa, constatând cu regret că exemplele care îi înconjoară pe tineri "nu sunt întotdeauna cele mai bune".

Ne puteți urmări și pe Google News