Papa Francisc este de cunoscut de multă vreme drept un autor de declarații controversate și gafe, iar acum se îndreaptă spre o viziune comunistă asupra bogaților și cere introducerea unei taxe pe avere.
Papa Francisc vrea să-i suprataxeze pe bogați
Papa Francisc a propus introducerea unui impozit pe avere, adică pe bunurile acumulate după ce persoanele respective au plătit deja taxe, și încă mult mai mari decât celelalte persoane, în valoare absolută.
Sau măcar o creștere semnificativă a impozitelor pentru cei mai bogați, a mai spus Suveranul Pontif. El a smuls, astfel, cel puțin pentru o dimineață, sceptrul din mâna partidelor de extremă stânga sau marxiste care, cu excepția unei mici tentative făcute în urmă cu câțiva ani de Enrico Letta, nu au îndrăznit niciodată să ceară acest lucru.
Teologie sau extremism politic?
„Acel procent foarte mic de oameni bogați și miliardari care dețin atât de mult din bogăția globală ar trebui să se pună de acord şi să-și pună în comun resursele, plătind mai multe taxe, pentru a-i ajuta pe cei săraci care nu mai pot aștepta și clasa de mijloc care acum se luptă și pentru a plăti chiria”, a cerut Papa Francisc.
Alternativa la această cultură a deşeurilor, a mai spus Papa Francisc în timpul întâlnirii pe care a avut-o cu Mișcările Populare într-o conferință concepută de Dicasterul pentru Dezvoltare Umană Integrală, este violența: mai întâi verbală, apoi cea fizică, iar într-un final „războiul tuturor împotriva tuturor”.
Papa Francisc, „dreptatea socială” și „ecologia integrală”
Papa Francisc s-a lansat apoi într-o apologie a celor mai radicale doctrine politice de extremă stânga, precum „dreptatea socială” și „ecologia integrală”, acuzându-i pe oamenii bogați de „lăcomie”.
„Din păcate, cei mai bogați sunt deseori cei care se opun dreptății sociale și ecologiei integrale, şi fac asta din pură lăcomie, care este ascunsă, dar este pură lăcomie. Şi vor face presiuni asupra guvernelor. O zicală spaniolă spune că diavolul intră mereu prin buzunare”.
„Ar trebui să existe mai multe taxe pentru milionari. Dacă acest procent foarte mic de miliardari ar fi înclinat să împartă ceea ce au – nu să cedeze, ci să împărtășească – în mod fratern, ar fi bine pentru toată lumea. Îi rog pe privilegiații lumii să facă acest pas”, a spus Suveranul Pontif, potrivit Unita.
(Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)