Editura Evenimentul si Capital

Papa Francisc, EMOȚIONAT de un ORFAN român. Dialog CUTREMURĂTOR între cei doi. Povestea românului a ajuns VIRALĂ

Autor: | | 1 Comentarii | 5175 Vizualizari

Un articol publicat în prestigiosul ziar italian La Stampa dezvăluie dialogul cutremurător dintre Papa Francisc și un orfan român. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc la începutul lunii ianuarie, precizează sursa menționată.

Textul, tradus pentru flux24.ro de către Oana Avram, a strâns nenumărate comentarii. Papa Francis a reușit să atragă, din nou, atenția întregii lumi către un subiect sensibil. Redăm materialul integral din La Stampa.

“A fost făcut public dialogul din 4 ianuarie dintre Papa Francisc şi un grup de orfani români ajutaţi de ONG-ul „FDP protagonisti nell’educazione”. „De ce suferă copiii? Nu există un răspuns omenesc”. „Nici despre Iuda nu putem spune că nu s-a dus în Cer„, a afirmat suveranul pontif.

Papa Francisc mărturiseşte că a plâns când a citit întrebarea pe care i-a trimis-o un tânăr din România „refuzat” de două ori de mama lui: prima dată, când avea două luni de viaţă şi l-a abandonat într-un orfelinat; a doua oară, la 21 de ani când, după ce a găsit-o, a locuit cu ea timp de două săptămâni, „dar nu se comporta bine cu mine şi am plecat”. „Tatăl meu a murit. Ce vină am eu dacă ea nu mă vrea? De ce nu mă acceptă?„, întreba băiatul.

Francisc s-a întâlnit la Vatican cu un grup de orfani români ajutaţi de ONG-ul „FDP protagonisti nell’educazione” şi a recunoscut că este extrem de emoţionat: „Vreau să fiu sincer cu tine. Când am citit întrebarea ta, înainte de discurs, am plâns. Am fost alături de tine cu câteva lacrimi. Pentru că nu ştiu, mi-ai dat mult; la fel şi ceilalţi, dar povestea ta m-a afectat mult. Când vorbim de mamă întotdeauna e ceva… şi în acel moment m-ai făcut să plâng„, a spus la întâlnirea din 4 ianuarie.

În grupul pe care l-a întâlnit suveranul pontif erau fete şi băieţi, unii adolescenţi, alţii deja tineri părinţi. Toţi erau însoţiţi de Simona Carobene, responsabilă la „FDP”. Papei Bergoglio i-au pus întrebări despre viaţă şi despre moarte, despre boală şi despre păcate, despre durerea provocată de abandonul propriilor părinţi, despre dificultăţile de a menţine legături durabile sau de a accepta răspunsurile unei Biserici care, uneori, pare să construiască „ziduri” mai mult decât „poduri”.

„În viaţă sunt multe întrebări: „De ce?” la care nu putem răspunde. Putem doar să privim, să ascultăm, să suferim şi să plângem„, a spus papa.

Cazul tânărului abandonat de mamă, de exemplu, este o întrebare fără răspuns: „Nu este chestiune de vină, este chestiune de mari fragilităţi ale adulţilor, provocată în cazul vostru de sărăcie, de nedreptăţi sociale care îi strivesc pe cei mici şi pe cei săraci, dar şi sărăciei spirituale„. Este rezultatul unui „sistem social greşit, inuman, care împietreşte inimile, care duce la greşeli”, care „face astfel încât să nu găsim calea dreaptă”. Iar această „sărăcie spirituală împietreşte inimile şi provoacă ceea ce pare imposibil, ca o mamă să îşi abandoneze propriul copil”.

Totuşi, papa este convins: „Mama ta te iubeşte, dar nu ştie cum să îţi arate, nu ştie cum să exprime sentimentul. Nu poate pentru că viaţa este grea, nedreaptă. Iar acea iubire închisă în ea nu ştie cum să o spună şi cum să te mângâie„. Suveranul pontif îi cere tânărului „să se roage pentru ca într-o zi să îţi arate acea dragoste” şi îl încurajează: „Nu fi sceptic, ai speranţă„.

Această „fragilitate” a adulţilor, potrivit suveranului pontif, este aceeaşi care îi face pe unii părinţi să îşi iubească copii dacă sunt sănătoşi, în timp ce „pe cei bolnavi sau cu probleme nu”, cum scria un alt tânăr. „În faţa fragilităţilor celorlalţi, precum bolile, sunt unii adulţi mai slabi, nu au forţa suficientă pentru a suporta fragilităţile. Şi asta pentru că ei înşişi sunt fragili„, explică Papa Francisc, folosind o metaforă: „Dacă eu am o piatră mare, nu pot să o pun pe o cutie de carton, pentru că piatra striveşte cartonul…„.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI