Papa Francisc: "Imigrația forțată este un scandal al umanității"

Papa Francisc: "Imigrația forțată este un scandal al umanității" Papa: Colegiul Cardinalilor trebuie să fie ca o orchestră simfonică / Sursa foto: flickr.com

RAI NEWS. Ca în fiecare miercuri, Papa Francisc se află în sala Paul al VI-lea, unde întâlnește grupuri de pelerini și credincioși din Italia și din întreaga lume pentru audiența generală.

În prima miercuri după Crăciun, reluând ciclul de cateheză despre Sfântul Iosif, Suveranul Pontif își concentrează reflecția pe tema: Sfântul Iosif, migrant persecutat și curajos. O temă dragă lui, adesea în centrul rugăciunilor sale.

"Astăzi aș dori să vi-l prezint pe Sfântul Iosif ca pe un migrant persecutat și curajos. Așa îl descrie evanghelistul Matei", a spus Bergoglio. Acest eveniment special din viața lui Iisus, în care Iosif și Maria sunt protagoniști, este cunoscut în mod tradițional drept "Fuga în Egipt". "Familia din Nazaret a suferit această umilință și a experimentat personal sărăcia, frica, durerea de a fi nevoită să își părăsească țara.

Şi astăzi, mulți dintre frații noștri și multe dintre surorile noastre sunt nevoiți să trăiască aceeași nedreptate și suferință. Şi astăzi există o urmă a istoriei despre fuga familiei lui Iisus din propria patrie, așa cum este povestită de Evanghelii în perioada Crăciunului. Și este personificată de mulți oameni, forțați să fugă din propria țară, pentru a deveni migranți sau refugiați. Cauza este aproape întotdeauna aroganța și violența celor puternici, și pentru Iisus s-a întâmplat la fel", a remarcat Papa Francisc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Papa Francisc continuă, atrăgând atenția asupra prezentului și mai ales asupra prea multor migranți care au ajuns pe fundul mării: "Este o realitate, cea a migranților de astăzi, în fața căreia nu putem închide ochii. Este un scandal social al umanității". "Să ne gândim la toți persecutații, la cei care sunt victime ale circumstanțelor nefavorabile, fie ele politice, istorice sau personale.

Să ne gândim la atât de mulți oameni care sunt victime ale războaielor, care vor să-și părăsească patria și nu pot, să ne gândim la migranții care încep acea cale pentru a fi liberi și ajung pe drumuri sau în mare, să ne gândim la Iisus în brațele lui Iosif și la Maria fugind, și să îi vedem pe fiecare dintre migranții de astăzi", a mai spus Sfântul Părinte.

Bergoglio invită, așadar, credincioșii și pelerinii să se roage pentru toți migranții, toți persecutații și toți cei care sunt victime ale împrejurărilor nefavorabile: "Sfinte Iosif, tu care ai experimentat suferința celui care trebuie să fugă pentru a salva viața persoanelor dragi, protejează-i pe toți cei care fug din cauza războiului, urii, foametei. Sprijină-i în dificultățile lor, întărește-i în speranță și fă să primească găzduire și solidaritate. Îndrumă-le pașii și deschide inimile celor care îi pot ajuta".

Papa Francisc: Pentru acești tirani, oamenii nu contează, puterea contează și de aceea omoară oameni”

Papa Francisc tună și fulgeră împotriva Irodilor de ieri și de azi și folosește cuvinte foarte puternice pentru a descrie cele două fețe opuse ale omului. "Pentru acești tirani, oamenii nu contează, puterea contează și de aceea omoară oameni. Se întâmplă și astăzi".

Gândindu-se la fuga Sfintei Familii în Egipt, Papa Bergoglio observă că "îl salvează pe Iisus, dar, din păcate, nu-l împiedică pe Irod să-și îndeplinească masacrul. Ne aflăm, astfel, în fața a două personalități opuse: pe de o parte, Irod cu ferocitatea sa,  iar pe de altă parte Iosif cu grija și curajul său. Irod vrea să-și apere puterea cu o cruzime nemiloasă, după cum atestă și executările uneia dintre soțiile sale, ale unora dintre copiii săi și ale sutelor de adversari. Om crud, omora ca și cum era singura rețetă".

Suveranul Pontif observă, gândindu-se la Irod: "El este simbolul atâtor tirani de ieri și de azi; este omul care devine "lup" pentru alți oameni. Istoria este plină de personalități care, trăind la mila fricilor lor, încearcă să le înfrângă prin exercitarea puterii într-o manieră despotică și prin punerea în aplicare a unor intenții violente inumane.

Dar nu trebuie să ne gândim că trăim în perspectiva lui Irod, doar dacă devenim tirani; în realitate este o atitudine în care putem cădea cu toții, de fiecare dată când încercăm să ne alungăm temerile cu aroganță, chiar dacă doar verbale sau alcătuite din mici abuzuri puse în aplicare pentru a-i mortifica pe cei din jur". "Iosif – spune Papa Francisc – este opusul lui Irod: în primul rând este "un om drept", se arată curajos.

Ne putem imagina vicisitudinile pe care a trebuit să le înfrunte în călătoria lungă și periculoasă și dificultățile pe care le-a presupus şederea într-o ţară străină. Curajul lui iesei în evidență şi în momentul întoarcerii, când, liniştit de Înger, învinge fricile de înţeles şi împreună cu Maria şi Iisus se stabileşte la Nazaret. Irod şi Iosif sunt două personaje opuse, reflectând cele două fețe ale umanității dintotdeauna".

În reflecția sa deschisă, reiese toată durerea Papei Francisc pentru victime, despre care spune că sunt un "scandal social al umanității și îi îndeamnă pe credincioși să nu închidă ochii".

În sfârșit, curajul nu este doar o prerogativă a eroilor, este "un clișeu greșit să consideri curajul drept virtutea exclusivă a eroului. În realitate, viața cotidiană a fiecărei persoane necesită curaj pentru a face față dificultăților din fiecare zi. În toate timpurile și în toate culturile găsim bărbați și femei curajoși care, pentru a fi consecvenți cu credințele lor, au depășit tot felul de greutăți, îndurând nedreptăți, condamnări și chiar moartea", a concluzionat Papa Francisc. (Rador)