Papa Francisc este pus într-o situație dificilă. Cerință specială din partea organizațiilor care militează pentru drepturile omului

Papa Francisc este pus într-o situație dificilă. Cerință specială din partea organizațiilor care militează pentru drepturile omului Papa Francisc Sursa foto: Dreamstime.com

Papa Francisc dorește să deschidă dialogul cu lumea musulmană prin călătoria sa în Bahrain, unde guvernul condus de sunniți găzduiește o conferință privind coexistența Est-Vest.

Grupurile pentru drepturile omului l-au îndemnat pe Papa Francis să folosească vizita sa pentru a cere încetarea pedepsei cu moartea și a represiunii politice în Bahrain. Dar nu este clar dacă Papa Francisc își va face de rușine gazdele în timpul vizitei sale.

Vizita la Bahrain

Papa, în vârstă de 85 de ani, care folosește un scaun cu rotile de câteva luni din cauza încordării ligamentelor genunchiului, a declarat joi că are „multe dureri” fizice. Papa Francisc a promovat dialogul ca un instrument al păcii și consideră că este nevoie de o demonstrație de armonie interconfesională.

Vizita este a doua a Papei Francis într-o țară arabă din Golf, după călătoria sa din 2019 la Abu Dhabi, unde a semnat un document de promovare a fraternității catolico-musulmane cu un cleric sunit, șeicul Ahmed al-Tayeb. Al-Tayeb este marele imam al lui Al-Azhar. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Francis se va întâlni săptămâna aceasta, în Bahrain, cu Al-Tayeb, precum și cu alte personalități proeminente din domeniul interconfesional care sunt așteptate să participe la conferință. Potrivit programului, sunt așteptați membri ai Consiliului regional musulman al bătrânilor, liderul spiritual al creștinilor ortodocși din lume, patriarhul Bartolomeu, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse și rabini din Statele Unite.

„Libertatea religioasă din Bahrain este poate cea mai bună din lumea arabă”, a spus episcopul Paul Hinder, administratorul apostolic pentru Bahrain și alte țări arabe din Golf. „Chiar dacă nu este ideal, pot exista convertiri (la creștinism), care nu sunt pedepsite ca în alte țări.”

Cerința organizațiilor pentru drepturile omului

Dar în perioada premergătoare vizitei sale în Bahrain, grupurile șiite de opoziție și organizațiile pentru drepturile omului l-au îndemnat pe Papa Francisc să vorbească despre încălcarea drepturilor omului împotriva majorității șiiților de către monarhia sunnită. Ei l-au îndemnat să ceară încetarea pedepsei cu moartea și să solicite să viziteze închisoarea Jau din țară, unde au fost închiși sute de activiști șiiți.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a refuzat să spună dacă Papa Francisc va vorbi despre această situație atunci când va ajunge în Bahrain, potrivit Associated Press.