Evenimentul Zilei > International > Papa Francisc a mai caterisit doi episcopi chilieni acuzați de abuzuri sexuale asupra copiilor
Papa Francisc a mai caterisit doi episcopi chilieni acuzați de abuzuri sexuale asupra copiilor

Papa Francisc a mai caterisit doi episcopi chilieni acuzați de abuzuri sexuale asupra copiilor

Papa Francisc a caterisit doi episcopi chilieni implicaţi în scandalul abuzurilor sexuale din această ţară, a informat sâmbătă Vaticanul, conform Reuters.

 

Cei doi dețineau funcții importante în biserică. Este vorba de Francisco José Cox Huneeus, arhiepiscop emerit al oraşului La Serena, şi Marco Antonio Órdenes Fernández, episcop emerit de Iquique.

Potrivit unei declaraţii a Vaticanului, redactată, sâmbătă, în limba spaniolă, decizia Papei este definitivă şi nu poate fi atacată. Aceasta nu este prima caterisire semnată de Papa Francisc. Luna trecută, înaltul prelat l-a caterisit pe Fernando Karadima, un preot chilian în vârstă de 88 de ani, care s-a dovedit că a abuzat sexual adolescenţi timp de mai mulţi ani. Întreg scandalul abuzurilor sexuale care are în centru preoți catolici este în curs de investigare de către autoritățile chiliene. Totul a ieșit la ivealăî în urmă cu câteva luni, episcopi, preoţi şi laici apropiați bisericii fiind acuzați de fapte abominabile. La începutul lunii august, biroul procurorului general înregistrase deja 266 de victime, dintre care 178 minore. Procurorii au fost cei care au solicitat asistenţa internaţională a Sfântului Scaun, care ar putea face lumină în 9 dintre cazuri, în care există și  întregistrări doveditoare.