Noi utilizatori sunt atrași în procesul de tranziție energetică prin intermediul unui val de produse de captare a energiei solare. Soluția este ieftină din punct de vedere al costurilor și mai ușor de instalat decât alte panouri solare.
O jumătate de milion de sisteme solare conectabile (plug-in) sunt instalate în Germania
Noile sisteme solare conectabile (plug-in) sunt perfecte pentru balcoanele clădirilor, datorită dimensiunilor reduse.
Astfel, numai în primul trimestru al acestui an au fost montate 50.000 de dispozitive fotovoltaice noi.
Jan Osenberg, expert în domeniul energiei, spune că balcoanele solare sunt doar un element al procesului mai amplu de tranziție solară din Europa:
„Le considerăm niște elemente ale acoperișurilor solare, dar și ceva diferit. Practic, le privim ca pe un trend pentru toată infrastructura posibilă de generare a energiei solare", spune acesta.
Mecanismul prin care funcționează
O diferență majoră care deosebește balcoanele solare de acoperișurile solare este dimensiunea. Sistemele care se montează pe balcon constau într-un panou sau două care se conectează la priză.
Acest tip de mecanism produce cam 10% din energia pe care o furnizează panourile fotovoltaice clasice montate pe acoperiș.
Jan Osenberg estimează că Germania are o capacitate de aproximativ 200 MW din balcoanele solare. Numărul este comparat cu cei 16 GW rezultați in panourile solare de pe acoperișurile clădirilor rezidențiale.
Principala diferență: panoul fotovoltaic pentru balcon este mult mai ușor de instalat. Kitul se poate cumpăra online și se poate monta fără instalator. În ceea ce privește panourile de pe acoperiș, doar tehnicienii autorizați le pot monta pentru a evita riscurile.
Panourile trebuie așezate pe o structură de fixare, apoi sunt conectate prin cablurile atașate la un invertor. Acesta convertește energia din curent continuu (DC) în curent alternativ (AC), tipul de energie electrică folosit în locuință. Curentul este transferat apoi în priză printr-un ștecher obișnuit.
Panouri solare. De ce aleg oamenii acest timp de mecanism
Succesul noilor mecanisme este dat de accesibilitatea acestuia:
„Principalul motiv pentru succesul acestor sisteme este că le oferă șansa folosirii energiei solare unor oameni care nu aveau această posibilitate până acum. Cei mai mulți nu dețin o locuință sau nu pot instala panouri solare pe acoperiș din cauza legislației de protejare a patrimoniului, a umbrei sau a altor condiții de construcție ale acoperișului. Pentru ei, balconul solar este atrăgător, fiindcă pot folosi energia solară ca să-și producă propria electricitate și să-și reducă facturile la energie", explică un reprezentant al producătorului german Meyer Burger.
Blocurile de apartamente au intrat mai târziu în acest fenomen de amploare. Pentru a instala panouri fotovoltaice este nevoie de acordul tuturor locatarilor.
Structurile potrivite pentru panourile solare plug-in: trenurile, autostrăzile, parcările, plafoanele mașinilor, fațadele clădirilor. Astfel, aproape orice structură poate capta energie solară.