Planeta noastră ar putea fi contaminată de organisme extraterestre care ar ajunge pe Pământ pe navele trimise să exploreze spațiul cosmic.
Oamenii de știință au lansat un avertisment cu privire la o astfel de situație. Deși pare un scenariu pentru un film SF, această posibilitate este luată în considerare. O echipă de cercetători de la mai multe universități din Canada, Australia și Germania avertizează în legătură cu acest pericol, ca organismele extraterestre să invadeze Pământul. Ei solicită o mai bună colaborare între biologi și astronomi, potrivit Live Science. Astfel, ar putea fi reduse riscurile de contaminare cu organisme extraterestre, necunoscute, care s-ar putea înmulți odată cu intensificarea explorării spațiului cosmic.
Un studiu pe această temă, intitulat „Biosecuritate planetară: Aplicarea științei invaziei pentru a preveni contaminarea biologică datorată călătoriilor din spațiu”, a fost publicat în revista BioScience. Articolul este semnat de Anthony Ricciardi, de la Universitatea McGill Montreal, Canada, Philip Cassey, Universitatea Adelaide, Australia, Stefan Leuko, Institutul de medicină aerospațială din Koln, Germania și Andrew Woolnough, Universitatea Melbourne, Australia.
Riscuri mari ca organismele extraterestre să ajungă pe Pământ
Astfel, conform sursei citate, creșterea numărului de misiuni spațiale mărește și riscul ca organismele extraterestre să ajungă pe Pământ. Pe de altă parte, spun cercetătorii, este la fel de posibil ca organismele de pe Pământ să ajungă pe alte planete.
„Căutarea vieții dincolo de lumea noastră este un efort interesant, care ar putea duce la o descoperire enormă, într-un viitor nu prea îndepărtat. Cu toate astea, în fața creșterii misiunilor spațiale, este crucial să se reducă riscurile de contaminare biologică în ambele direcții”, a spus unul dintre autori, Anthony Ricciardi.
Ce soluții propun experții
În acest context, experții fac demersuri pentru o mai bună colaborare între astrobiologii care caută viața extraterestră și biologii de pe Pământ. Aceasta pentru a putea coordona o strategie comună în vederea controlării unei eventuale invazii de microorganism din cosmos.
„Putem doar specula despre ce tipuri de organisme ar putea fi întâlnite, dacă astrobiologii ar găsi viață. Cele mai plauzibile forme ar fi microbiene și probabil ele seamănă cu bacteriile”, a adăugat cercetătorul.
Pentru a-și demonstra teoria contaminării interplanetare, cercetătorii au dat ca exemplu o situație din 2019. O navă spațială israeliană, Beresheet, s-a prăbușit pe Lună în timp ce transporta la bord mii de tardigrade. Acestea sunt organisme microscopice care pot supraviețui în condiții extreme. Incidentul a demonstrat potențialul de scurgeri biologice.
„Riscurile fără precedent de contaminare biologică sunt prezente, în noua eră a explorării spațiale, care vizează cele mai susceptibile regiuni de a conține viață”, a spus Ricciardi.