Panică în Turcia. Un cutremur de 5,1 grade Richter a zguduit malurile metropolei Istanbul

Panică în Turcia. Un cutremur de 5,1 grade Richter a zguduit malurile metropolei Istanbul Sursa foto: |Dreamstime.com

Locuitorii din Istanbul au trecut prin momente de panică după ce un cutremur de 5,1 grade pe scara Richter a zguduit ambele maluri ale metropolei din Turcia.

Panică în Turcia. Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter a zguduit serios orașul Istanbul. Seismul nu a produs victime și nici pagube materiale. Însă a fost resimțit atât în partea asiatică cât și în cea europeană.

Cutremur în Turcia

Trecuți prin experiența seismului din februarie, locuitorii din Bursa s-au grăbit au ieșit în stradă de teama că se vor prăbuși clădirile. Epicentrul cutremurului lui a fost localizat la aproximativ 120 de km de Istanbul, în largul Golfului Gemlik din Marea Marmara.

Ne puteți urmări și pe Google News

În februarie, un alt cutremur cu magnitudinea 7,8 a devastat 11 provincii din sudul și sud-estul Turciei. Precum și o parte din nordul Siriei. Peste 50.000 de persoane au fost ucise în doar Turcia, unde se produc parțial cutremure mari, cu o putere de peste 7,0, care provoacă pagube pe o rază de peste 100 de kilometri.

Peste 90.000 de persoane au murit din cauza cutremurelor

Raportat la mărimea țării, cutremurele se produc cu o frecvență peste medie, dar rareori cu pagube devastatoare. Din 1950, peste 92.300 de persoane au murit din cauza consecințelor directe ale cutremurelor. Au existat 7 cutremure care au provocat și un tsunami ulterior, care a făcut alte victime și a provocat pagube suplimentare.

Cutremurul devastator din sud-estul Turciei din februarie 2023 a fost atât de dramatic, în parte pentru că numeroase clădiri nu au putut rezista cutremurelor. Deși se știe că țara se află într-o zonă seismică, codurile de construcție nu au fost respectate în multe locuri.

Cutremur major in Turcia.

Cutremur major in Turcia. Sursa foto: Arhiva EVz

Cutremur de 5,1 grade pe Richter în Istanbul

Acest lucru a dus la un număr excesiv de mare de victime îngropate. Națiunile Unite au vorbit, de asemenea, despre o cantitate fără precedent de moloz. Peste 170.000 de clădiri s-au prăbușit sau au fost grav avariate în urma cutremurului.

Ministrul justiției, Bekir Bozdag, a anunțat ulterior că firmele de construcții responsabile vor fi investigate și inculpate. În lunile care au urmat, sute de companii de construcții au fost investigate și peste 170 de persoane au fost puse sub acuzare, informează portalul worlddata.