Evenimentul Zilei > Economie > După cutremur, Turcia va intra în criză economică. Bursa de la Istanbul a fost închisă
După cutremur, Turcia va intra în criză economică. Bursa de la Istanbul a fost închisă

După cutremur, Turcia va intra în criză economică. Bursa de la Istanbul a fost închisă

Operatorul bursei din Istanbul a suspendat tranzacțiile timp de cinci zile, până pe 15 februarie, într-o măsură fără precedent. În plus, toate tranzacțiile care au fost efectuate începând de miercuri, au fost anulate.

Bursa de la Istanbul, Turcia, și-a suspendat tranzacțiile pe piețele sale de acțiuni și de instrumente derivate, la câteva minute de la deschidere, după ce principalul indice de referință s-a depreciat rapid cu șapte la sută.

Indicele de referință al țării (.XU100) a scăzut cu până la 16% față de închiderea de vineri, înainte ca tranzacțiile de miercuri să fie anulate. Până la închiderea de marți, pierderea este de 9,9%.

Volatilitatea pieței a închis bursa

În ultimele zile, volumele de tranzacționare au fost semnificativ sub mediile obișnuite, la doar 2,24 miliarde de tranzacții, marți, față de 4,14 miliarde vineri.

”Din cauza creșterii volatilității și a mișcărilor extraordinare ale prețurilor după dezastrul provocat de cutremur; pentru a asigura funcționarea fiabilă, transparentă, eficientă, stabilă, echitabilă și competitivă a piețelor, piața de acțiuni și derivatele pe acțiuni și indici din piața derivatelor au fost închise”, se arată în comunicatul emis miercuri de Bursa din Istanbul.

De asemenea, Bursa a mai precizat că nivelul tranzacțiilor a fost unul scăzut care nu a permis o stabilire corectă a prețurilor.

”Având în vedere volumul scăzut al tranzacțiilor care nu permite formarea eficientă a prețurilor, toate tranzacțiile executate pe piețele închise în data de 8 februarie 2023 vor fi anulate”, a precizat operatorul de piață.

Reuters: acțiunile fondurilor se prăbușesc

Un fond tranzacționat la bursă, cotat în dolari SUA, este în scădere cu aproape 13% în această săptămână și cu 20% pentru anul în curs, fapt ce produce îngrijorare printre analiștii politici.

Capitalizarea de piață a indicelui MSCI a scăzut de la 39,7 miliarde de dolari la sfârșitul săptămânii trecute, la 35,8 miliarde de dolari la închiderea de marți, potrivit datelor oficiale.

”Vor trebui să se redeschidă la un moment dat și să permită efectuarea de tranzacții. Așteptarea întârzie schimbările inevitabile de preț”, a declarat Brian Jacobsen, strateg senior de investiții la Allspring Global Investments.

Petiție pentru anularea tranzacțiilor efectuate

Între timp, investitorii naționali au inițiat o petiție online prin care solicită anularea tuturor tranzacțiilor care au avut loc începând de luni. Petiția a fost semnată deja de peste 9.400 de traderi, în decurs de câteva ore, peste obiectivul său de 7.500 de semnături.

”Cerem anularea tuturor tranzacțiilor care au avut loc pe Bursa Istanbul începând cu 6 februarie 2023 și închiderea bursei în perioada de doliu național”, se arată în petiție.

Cutremurele au forțat marile corporații, precum BP, să declare forță majoră în operațiunile lor din zona calamitată din sudul Turciei.

”Nu este o măsură eficientă”

Turcii, asaltați de ani de zile de inflația galopantă și de prăbușirile valutare, s-au îngrămădit să cumpere acțiuni în ultimele luni, ridicând indicele principal cu 200%, la nivelul anului trecut.

Murat Bakan, un parlamentar din partea principalei opoziții, a declarat pe Twitter, că ”suspendarea bursei nu este suficientă. Tranzacțiile care au avut loc la bursa din Istanbul în urma cutremurului trebuie să fie anulate”.