Pandemie. Repatrierea pasagerilor de pe navele de croazieră și protejarea echipajelor
- Tudor Borcea
- 10 aprilie 2020, 22:14
Zeci de mii de persoane au rămas blocate pe nave de croazieră sau pe vase de marfă de la izbucnirea pandemiei de coronavirus încoace.
Recomandările lansate săptămâna aceasta de către Comisia Europeana vin în sprijinul acestora, trasând linii directoare în domenii precum sănătatea celor de pe vapoare, repatrierea lor și modalitățile de transport.
Statele membre sunt de asemenea îndemnate să creeze o rețea de porturi unde schimbul de echipaje se poate face rapid, informează Executivul european.
Comisarul pentru transport, Adina Vălean, a declarat: „Munca navigatorilor este esențială pentru economia noastră. 75% din comerțul global al Uniunii și 30% din mărfurile transportate în interiorul Uniunii se fac pe cale maritimă. Recomandările includ consultanță sanitară, modalități de schimbare a echipajului, instrucțiuni pentru debarcare și repatriere atât pentru pasageri cât și pentru personal. Cer statelor membre să desemneze porturi unde schimbul echipajelor se poate face rapid și le reamintesc operatorilor de nave de croazieră că sunt responsabili ca pasagerii dar și angajații lor să ajungă cu bine acasă.”
În majoritatea cazurilor, arată Comisia Europeană, navigatorii lucrează departe de casă luni întregi.
Odată ce contractul lor se încheie – situație în care se află aproximativ 100.000 de navigatori în fiecare lună - rocada echipajului are loc într-un port. Pentru mulți navigatori, portul de sosire/plecare nu se află în țara de origine, iar mulți dintre cei care servesc pe navele ce aparțin Uniunii Europene sunt resortisanți non-UE.
În prezent, statele membre ale UE au reguli diferite privind rocada echipajelor în porturile lor. Pentru o mai bună coordonare, statele membre ar trebui să urmeze recomandările Comisiei privind facilitarea aranjamentelor de tranzit și Recomandările privind implementarea culoarelor verzi.
Pentru resortisanții non-UE care au nevoie de vize de debarcare în interiorul UE și care nu pot depune cerere din cauza situației actuale, statele membre ar trebui să le acorde vize la frontieră pentru a putea fi repatriați rapid.
„Recomandările de azi îndeamnă statele membre să desemneze porturile din Uniune prevăzute cu facilități pentru o rocadă rapidă, unde navigatorii să poată să efectueze controale medicale, carantină, dacă este necesară în țara în cauză și de unde să existe conexiuni de transport spre țara lor de origine”, arată Comisia.