Pandemia de coronavirus, partea a II-a. Efectele pe termen lung. Americanii o ştiu
- Daniel Magureanu
- 8 ianuarie 2021, 11:46
Dincolo de impactul economic şi social, pandemia de coronavirus presupune, conform specialiştilor, efecte pe termen lung şi în ceea ce priveşte sănătatea mintală, aspect pentru care americanii au schiţat deja o strategie de recuperare şi revenire la normalitate.
Dr. Oliver Harrison este CEO al Koa Health. El se află la conducerea acestui furnizor digital de îngrijire a sănătății mintale. Koa Health e concepută pentru a îmbunătăți sănătatea mintală a utilizatorilor cu soluții personalizate.
Într-o analiză publicată în TechCrunch, el a tras primul semnal de alarmă. Prioritizarea tehnologiei în 2021 va fi calea către o recuperare a sănătăţii mintale după pandemie. Mai ales în Statele Unite ale Americii va fi necesar un efort uriaş pentru realizarea acestui obiectiv.
Peste 40 milioane de americani au probleme
La fel ca peste tot pe mapamond, americanii s-au confruntat cu frica de infectare. Au mai fost teama decesului celor dragi şi stresul financiar. La pachet au venit izolarea și oboseala generată de incertitudinea constantă.
Implementarea vaccinului a început, dar ziua în care vom scăpa de Covid-19 pare departe. Efectele pe termen lung ale unei pandemii, îabia încep să fie observate. În special efectele dramatice asupra sănătăţii mintale din SUA. Psihiatrul notează că din păcate nu există vaccin pentru boli mintale.
Aproape 45 de milioane de adulți americani trăiesc cu boli mintale. Din cauza Covid-19, mai mult de doi din 5 rezidenți americani au suferit din cauza asta. Situaţia s-a înrăutățit.
Potrivit OMS, înainte de pandemie, țările din întreaga lume cheltuiau mai puțin de 2% pentru sănătatea mintală. Prioritare erau alte nevoi naționale.
Şeful Koa Health atrage atenţia că nu există doar o lipsă de concentrare pentru îngrijirea sănătății mintale. Există și o lipsă clară de acces la aceste servicii. În acest context, telemedicina ar putea fi o soluţie.
Telemedicina şi lipsa de personal
„Am confirmat afluxul recent de servicii de telemedicină. Dacă aceste soluții sunt bazate pe dovezi și sunt eficiente, aceasta este singura modalitate de a crește cererea largă de sprijin.
Pur și simplu, nu avem suficient personal clinic pentru a ne deplasa”, a scris Dr. Oliver Harrison. Când practica psihiatria în Serviciul Național de Sănătate al Regatului Unit (NHS), pacienții erau văzuți prea târziu, uneori cu ani.
„Curând mi-am dat seama că era o mare nevoie. La acea vreme, era clar că acest nivel al decalajului de randament putea fi rezolvat doar prin implementarea tehnologiei pe scară largă
Investitorii sunt, de asemenea, atenți la faptul că multe întreprinderi noi în domeniul sănătății mintale strâng bani. Este clar că liderii de afaceri încep să acorde prioritate inovației ca ieșire din criză, cu un nou accent pe produse adaptate lumii în schimbare.
Soluțiile digitale de sănătate mintală sunt deja în creștere semnificativă, aproximativ 76% dintre clinicieni tratând pacienții numai cu telemedicină. Cel mai clar mod de a gestiona sănătatea mintală pe scară largă este cu soluții digitale bazate pe dovezi, etice și personalizate”, a mai spus cunoscutul psihiatru.