Pandemia, folosită ca paravan pentru un Brexit fără acord

Pandemia, folosită ca paravan pentru un Brexit fără acord

Cei mai mulți dintre noi am crezut cu tărie că actualul coronavirus va mai modera poziția guvernului în tratativele sale cu Europa, scrie The Guardian.

Șocul economic datorat pandemiei și faptul că cei de la Whitehall sunt depășiți în gestionarea ei făceau să se creadă că guvernul va prelungi perioada de tranziție care s-ar încheia la sfârșitul acestui an sau vor ajunge la un acord.

Se pare însă că tocmai contrariul se va dovedi adevărat. Se pare că, în eșalonul cel mai de sus al guvernului, în loc să se încurajeze o abordare mai flexibilă și mai pragmatică, Covid-19 nu a făcut decât să întărească un Brexit fără acord.

Poate că motivul cel mai important este convingerea, manifestată de unii miniștri, potrivit căreia economia Regatului Unit va fi modelată în permanență de această criză, având în vedere că firmele își creează noi lanțuri de aprovizionare și își reorientează producția astfel încât ea să se dovedească mai solidă pe viitor, nu în ultimul rând, în eventualitatea unei noi pandemii.

Guvernul dorește să aibă mână liberă pentru a facilita această schimbare – o soluție care, în opinia sa, s-ar datora pretențiilor UE potrivit cărora Regatul Unit ar trebui să rămână ]n continuare credincios standardelor sale în privința muncii, a mediului și a ajutoarelor din partea statului.

În același context, guvernul se teme tot mai mult că păstrarea unor strânse legături cu UE ar include Regatul Unit în măsurile UE ulterioare crizei provocate de Covid-19, destinate celor 27 de membri ai organizației, fără să acorde prea multă atenție intereselor Regatului Unit. Toate astea sunt o prostie, având în vedere că, potrivit pachetului de măsuri de salvare ale UE, dezvăluit miercurea trecută, acesta nu presupune nicio contribuție financiară din partea Regatului Unit. Dar toate astea sunt un puternic argument pentru eurosceptici și i-au speriat pe mulți din guvern.

Un alt argument extrem de răspândit printre parlamentarii cârcotași, dar care acum a devenit tot mai răspândit și în rândul miniștrilor, este convingerea că coronavirusul îi oferă guvernului șansa de ‘a ascunde‘ pierderile datorate lipsei unui acord comercial sub un declin mult mai dramatic datorat coronavirusului, respectiv, cel al PIB-ului.

Politica acestui demers are la bază extrem de importantul sprijin al susținătorilor ieșirii, din cadrul guvernului, Nu în ultimul rând, din cauză că numai lipsa unui acord le poate acoperi marile „divergențe”, în timp ce orice altă versiune a acordului cu UE, indiferent cât ar fi de diferită, ar lega în cele din urmă, într-un anume fel, Regatul Unit de reglementările UE – idee pe care ei o urăsc și refuză categoric să o accepte.

Lipsa unui acord facilitează totodată un acord comercial cu UE, iar simbolul unei “Mari Britanii globale“ este un obiectiv-cheie al miniștrilor, mult mai important decât beneficiile pe care le-ar duce un acord comercial limitat cu SUA.