Pandemia COVID le priește bogaților și îi zdrobește pe săraci
- Adrian Pătrușcă
- 25 ianuarie 2021, 12:13
În ziua în care debutează Forumul Economic de la Davos, ONG-ul Oxfam a dat publicității raportul său anual privind marile averi și modul în care este împărțită avuția pe planetă.
Pandemia COVID nu a afectat marile averi mondiale, arată Oxfam în raportul său anual, dat publicității luni, 25 ianuarie. De fapt, acestea au crescut în timpul crizei
Oxfam a făcut chiar apel la combaterea „virusului inegalităților”.
Raportul Oxfam, publicat chiar în ziua deschiderii Forumului Economic Mondial (FEM) de la Davos, arată:
„Cele mai bogate 1000 persoane din lume au atins din nou nivelul de bogăție din pandemie în doar nouă luni. Persoanele cele mai sărace vor avea nevoie de zece ani pentru a trece peste impactul economic al crizei.”
La scară mondială, averile mogulilor chiar au crescut cu 3.900 de miliarde, între 18 martie și 31 decembrie 2020.
Oxfam se bazează în estimările sale pe datele Forbes și Credit Suisse, informează AFP.
În fața escaladării inegalităților, Oxfam reia propunerile economiștilor Thomas Piketty și Gabriel Zucman de creștere a fiscalității pentru bogați.
„Criza de coronavirus trebuie să marcheze o cotitură în fiscalitatea persoanelor și companiilor celor mai bogate. Ea ne oferă ocazia de a stabili o fiscalitate corectă. De a pune capăt egalizării în jos. Și de a începe o egalizare în sus. Aceasta poate lua forma unei creșteri a impozitelor pe avere, a taxelor pe tranzacțiile financiare și a măsurilor împotriva evaziunii fiscale.”
ONG-ul dă exemplul Argentinei, care a adoptat în decembrie o lege ce instituie un impozit extraordinar pe marile averi. Se așteaptă ca noua taxă să aducă venituri de circa 3 miliarde de dolari. Aceștia bani ar urma să fie folosiți în lupta împotriva efectelor crizei sanitare.
Pandemia COVID face ca, anul acesta, Forumul Economic Mondial de la Davos să se desfășoară în premieră online.
El va dura de luni și până vineri. Ca de obicei, vor participa unii dintre cei mai bogați oameni ai lumii, dar și politicieni, activiști, promotori ai globalismului.
Forumul Economic Mondial de la Davos promovează conceptul „Build Back Better”. Aceasta înseamnă folosirea crizei COVID pentru a accelera globalizarea. De asemenea, potrivit directorului FEM, Klaus Schwab, „avem nevoie de o mare resetare a capitalismului”.
În cartea sa, „COVID-19: Marea Resetare”, publicată în vară, Schwab scrie: