Pandemia Covid-19 a avut un impact disproporționat asupra vieții femeilor în ultimul an, exacerbând inegalitățile de gen în aproape toate domeniile vieții, constată Comisia Europeană într-un nou raport, vineri.
„Progresele în materie de drepturile femeilor se câștigă greu, dar se pierd ușor”, conchide raportul pe 2021 privind egalitatea de gen în UE. „Mulți actori se tem că va fi nevoie de ani, chiar de decenii, pentru a depăși regresele provocate de pandemia pentru egalitatea de gen”, se poate citi în concluziile documentului.
Cu câteva zile înainte de Ziua Internațională a Femeii (8 martie), executivul european își amintește de „strategia pentru egalitate” pe care a prezentat-o exact acum un an. UE a făcut din aceasta una dintre prioritățile sale, însă, după ce pandemia a lovit, s-au înregistrat multe regrese în ultimele luni.
Astfel, unul dintre obiective era eliminarea tuturor tipurilor de violență bazate pe gen. Dar, aminteşte raportul, s-a demonstrat între timp că măsurile de izolare care însoțesc pandemia au jucat un rol într-o creștere semnificativă a raportărilor de violență domestică de la prima închidere din primăvară. În prima săptămână de închidere, Franța a raportat o creștere cu 32% a semnalărilor de acest fel. Alte țări au observat același lucru.
În ceea ce privește participarea pe piața muncii, primul val a avut un impact mai accentuat asupra femeilor decât asupra bărbaților. De fapt, femeile sunt supra-reprezentate în sectoare foarte slăbite de criză (comerț cu amănuntul, hoteluri, asistență medicală și servicii personale etc.), în timp ce serviciile digitale care au beneficiat de pandemie (finanțe etc.) angajează în principal bărbați.
Datele Eurostat raportează o creștere a ratei șomajului pentru femei, de la 6,9%, în aprilie, la 7,9% în septembrie 2020 (pentru bărbați: de la 6,5% la 7,1%), printre alte motive şi din cauza revenirii mai dificile la muncă a femeilor în timpul verii.
Pandemia de coronavirus a afectat în mod disproporționat femeile din întreaga UE
În același timp, femeile care lucrează în domeniul sănătății (reprezintă 76% din profesioniștii din domeniul sănătății și asistenții sociali și 86% din asistenții medicali) s-au confruntat cu volum de muncă extrem de mare.
Acolo unde telemunca era regula, studiile au arătat că femeile au fost cele care au suportat cea mai mare parte a muncii domestice suplimentare, inclusiv sprijinirea învățării copiilor când școlile au fost închise. Dar, în timpul închiderilor, a existat "o creștere a participării taților la îngrijirea copiilor", o evoluţie a cărei durabilitate nu poate fi încă prevăzută, indică raportul.
„Femeile au petrecut, în medie, 62 de ore pe săptămână îngrijind copii (36 de ore pentru bărbați) și 23 de ore pe săptămână făcând treburile casnice (15 ore pentru bărbați)", notează Comisia.
Un punct îngrijorător este că dezechilibrul reprezentării în organele decizionale a fost reprodus în gestionarea pandemiei. „Din cele 115 grupuri de lucru naționale dedicate Covid-19 în 87 de țări, inclusiv 17 state membre ale UE, 85,2% erau compuse în principal din bărbați, 11,4% erau compuse în principal din femei și doar 3,5% erau egale”, raportează Comisia pe baza a unui studiu extern.
Pentru a urmări evoluțiile din fiecare stat membru în cadrul strategiei europene în favoarea egalității între bărbați și femei, Comisia a lansat, vineri, un site dedicat care ar trebui să includă informații detaliate pentru fiecare ţară în parte.
TRADUCERE: RADOR