Pandemia Covid19 a declanșat un mecanism ucigaș care loveste umanitatea pe multiple planuri.
Pandemia a devenit sindemie! Pentru a cuprinde mulțimea de amenințări care planează astăzi asupra specie umane, experții folosesc termenul de sindemie.. „Ne confruntăm cu o serie de pandemii”, nu numai cea cauzată de Covid-19, explică specialiștii.
Pandemia a devenit sindemie
„Când se agravează pandemia, dar și alte patologii, cum ar fi bolile diabetice, oncologice și cardiovasculare, iar contextul social, economic, modelele de viață, și relațiile umane au de suferit, avem de a ace cu o sindemie”. Aceasta e părerea profesorului Claudio Mencacci, președinte al Societății italiene de neuropsihofarmacologie.
Viața de pe Pământ a început pe Marte. Teorie șocantă a savanților
„Interacțiunea dintre aceste patologii întărește și agravează amenințarea fiecăreia dintre ele. Nu trebuie sî înfruntăm numai pandemia virală, ci și o o serie întreagă de alte pandemii: cea emoțională, o epidemie de diabet, tulburări cardiovasculare netratate, o creștere a sărăciei, consecințele izolării și ale alimentației deficitare ”, afirmî psihiatrul.
Pandemia ne afectează psihic
Poblema transformării pandemiei în sindemie a fost discutată la al XXII-lea al Societății Italiene de Neuro-Psiho-Farmacologie. Datele adunate în italia arată că pandemia a afectat mult sănătatea psihică a italienilor. Astfel, jumătate dintre persoanele infectate manifestă tulburări psihiatrice. 42% suferă de insomnia, 28% au tulburăro de stres post-traumatic, iar 20% tulburări obsesiv-compulsive. În plus, 32% dintre cei care au intrat contractat virusul dezvoltă simptome depresive.
Rudele celor uciși de Covid-19 sunt și ele puternic afectate, 10% dintre acestea intră în depresie.
Cum acționează corupția în lumea bună? Ingeniosul sistem „ușa rotativă”
Nici criza economică declanșată de pandemie nu rămâne fără urmări. Riscul de depresie se triplează la cei care sunt șomeri. Astfel, experții estimează că vor exista cel puțin 150 de mii de cazuri noi de depresie din cauza șomajului, dar situația s-ar putea agrava. Riscul e foarte mare, în special în rândul femeilor, tinerilor și bătrânilor.
Pandemia a devenit sindemie. Cum ne putem apăra?
Avem la dispoziție patru arme pentru a face față acestor amenințări, spune expertul italian. „În primul rând, încercați să mențineți un ritm de somn-veghe bun. În al doilea rând, desfășurați activități fizice cât mai mult posibil, chiar și ieșind din casă, În al treilea rând, acordați o atenție deosebită nutriție și mențineți cât de mult posibil o viață emoțională și socială. Este important să menținem relații, contacte. Aceste măsuri ne vor permite să fim mai rezistenți,”, susține Mencacci în interviul acorsdat în exclusivitate ziarului italian Il Giornale.