Cei diagnosticați cu pancreatită au adesea probleme să-și mențină greutatea și să urmeze o dietă sănătoasă. Mai jos vă prezentăm câteva sfaturi cu privire la alimentația zilnică.
Pancreatita trebuie tratată cu un anumit regim
Pancreasul are două funcții principale: o funcție exocrină care ajută la digestia alimentelor și o funcție endocrină care reglează zahărul din sânge. Studiile au arătat că unul din cinci cazuri pot duce la complicații, dacă nu respectă un regim special.
Specialiștii afirmă că există alimente care sprijină sănătatea pancreasului și îl protejează, dar și produse care pot fi extrem de dăunătoare pentru cei care suferă de pancreatită.
Pentru început urmăriți și păstrați o greutate sănătoasă: Este firesc să pierdeți în greutate după diagnosticare, totuși, o pierdere semnificativă în greutate și o alimentație inadecvată pot afecta capacitatea organismului de a combate infecțiile și de a suporta tratamentul. Pentru acesta urmați aceste sfaturi pentru pancreatită:
- Cântărește-te o dată pe săptămână,
- Dacă observi o scădere în greutate mai mare de 1 sau 2 kilograme pe săptămână, consultă-ți medicul și dieteticianul. Aceștia te pot ajuta să găsești metode de a-ți crește aportul de calorii și proteine.
- Este important să eviți pierderea excesivă în greutate și să ceri ajutor din timp pentru a-ți optimiza nutriția.
Mese mici și dese
Aceste mese reduse, dar regulate, vor ajuta corpul dumneavoastră să primească nutrienții necesari pentru a face față tratamentului. Mâncărurile mai mici sunt adesea mai ușor de tolerat în cazul apariției efectelor secundare, cum ar fi greața sau lipsa apetitului. Medicii sugerează să setați o alarmă pentru a vă aminti să luați cinci sau șase mese pe zi, la intervale de trei până la patru ore.
Include alimente bogate în proteine la fiecare masă. Acestea contribuie la repararea celulelor afectate și sprijină sistemul imunitar în procesul de recuperare după o boală. Proteinele slabe sunt ușor de digerat și ar trebui să facă parte din fiecare masă și gustare.
Câteva exemple pentru pancreatită
- Carne slabă preparată la cuptor, la grătar sau fiartă, cum ar fi puiul, curcanul și peștele
- Ouă
- Unturi de nuci, precum cele de arahide, migdale sau caju
- Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele, iaurtul și brânza
- Fasole
- Produse din soia/tofu
- Batoane proteice.
Optați pentru alimente esențiale din cereale integrale. Acestea reprezintă o sursă excelentă de energie pentru organism, oferind carbohidrați complecși și fibre.
- Fulgi de ovăz
- Pâine integrală
- Orez brun
- Paste din cereale integrale
- Porumb
- Farro
- Quinoa.
Nu uitați de fructe
Fructele și legumele proaspete sunt bogate în antioxidanți și pot contribui la prevenirea cancerului. Este recomandat să consumați cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi.
Includeți grăsimi sănătoase în alimentație. Alimentele prăjite și bogate în grăsimi nesănătoase pot provoca probleme digestive și pot crește riscul de boli cardiace. Grăsimile sănătoase sunt:
- Ulei de măsline
- Ulei de canola
- Avocado
- Semințe
- Nuci
- Pește gras.
Toate acestea oferă energie, sprijină creșterea celulară și protejează organele, potrivit retetesivedete.ro.