Pana cand datoriile ne vor desparti

Pana cand datoriile ne vor desparti

Banii, mai ales cei cheltuiti pe lucruri personale, vor fi intotdeauna subiect de discutii, dar numai comunicand poti gasi o solutie favorabila intregii familii.

Roxana C., din Ploiesti, si sotul ei, Ovidiu, au un venit lunar in jur de 3.000 de lei, dar ratele la casa si mobila le restrang mult bugetul. Nu au existat insa conflicte majore in legatura cu datoriile pana in urma cu trei luni, cand Ovidiu si-a cumparat cu cardul de credit unelte de pescuit de 500 de lei. Roxana este convinsa ca nu si le permiteau si se infurie ca trebuie sa sufere si ea pentru acest capriciu.

"Are mare importanta ce atitudinea avea fata de bani familia in care am fost crescuti. Daca el a vazut ca tatal lui nu discuta cu familia inainte de a face un credit sau o cheltuiala importanta, considera normal sa procedeze la fel”, afirma psihoterapeutul Cristiana Levitchi. Obiective diferite Cand cumparaturile sunt necesare, fie iti lipseste ceva esential din garderoba, tie, partenerului sau copiilor, fie iei ceva pentru casa, nu izbucnesc discutii. Dar cand unul dintre parteneri exagereaza la cumparaturi, problemele nu intarzie sa apara.

De obicei, femeile nu rezista in fata rafturilor cu haine, pantofi sau posete, iar barbatii aleg sa cumpere tot felul de gadgeturi sau accesorii pentru propriul hobby, scrie revista canadiana "Today’s Parent”. 

La inceput, fiecare incearca sa-si accepte partenerul asa cum este, cu defectele sale, fara sa incerce sa-l corecteze. Adesea lucrurile scapa insa de sub control si iau o cu totul alta intorsatura.

Ori el se chinuieste sa stranga bani pentru vacanta, iar ea nu stie pe unde sa isi ascunda hainele si cosmeticele pe care le cumpara pe furis, ori ea munceste din greu si strange bani pentru scoala copilului, iar el vine acasa cu un nou computer, un pic mai bun decat cel vechi.

Impreuna la bine si la greu Una dintre cele mai mari greseli in casnicie este sa refuzi sa iti imparti veniturile cu cel de langa tine sau sa-l minti cu privire la salariu. Banii trebuie tinuti impreuna, iar pentru cheltuieli sau economii trebuie sa va consultati.

Cel mai bine este sa infruntati impreuna datoriile, indiferent ca acestea constau intr-un credit pentru casa, masina sau moftul unuia dintre parteneri, de genul bijuterie sau sistem home cinema.

"Este absolut necesar sa se discute totul in familie. Trebuie sa-i explici partenerului de viata ca ai vrea sa-ti cumperi un anumit obiect, sa explici cat de important este acesta pentru relaxarea sau cariera ta si sa gasiti impreuna o solutie pentru a-l cumpara, in functie de buget. In plus, fiecare familie trebuie sa aiba permanent o suma de bani pentru situatii neprevazute. Un astfel de comportament dovedeste intr-adevar maturitate”, explica Levitchi.  

DIFERENTE

Viziuni diferite, in functie de sex Femeile si barbatii au viziuni diferite fata de bani, iar toata vina se datoreaza cromozomului Y, afirma "Today’s Parent”. Barbatii sunt predispusi sa riste mai mult din punct de vedere financiar, nu sunt foarte atasati de bani si iau decizii bazate pe dovezi clare sau sfaturi primite de la prieteni ori specialisti.

Contrastant, femeile sunt mai conservatoare din punct de vedere financiar, iau decizii bazate pe intuitie sau dispozitie si nu se grabesc sa cheltuie sume exagerat de mari pe un singur lucru. Cand trebuie sa se discute despre bani in cuplu, barbatii privesc discutia ca pe o confruntare sau disputa, iar femeile ca pe un lucru pozitiv si benefic relatiei.

Banii nu trebuie sa fie un subiect tabu. Prin discutii, planuri de viitor sau un cont comun la banca, veti reusi sa treceti peste neintelegerile legate de "cheltuieli separate”.

Ne puteți urmări și pe Google News