Pamuk vine în România

Pamuk vine în România

Autorul laureat cu Premiul Nobel pentru literatură va fi însoţit, în aprilie, de celebrii scriitori Norman Manea şi Antonio Tabucchi.

Scriitorul laureat cu Premiul Nobel pentru literatură în 2006 va veni în România în aprilie, alături de candidaţii permanenţi la Nobel Norman Manea şi Antonio Tabucchi. Universitatea din Bucureşti le va decerna fiecăruia în parte distincţia Doctor Honoris Causa: pe 23 aprilie, o va primi scriitorul român Norman Manea, pe 24 aprilie, turcul Orhan Pamuk, iar pe 25 aprilie, italianul Antonio Tabucchi.

„Suntem onoraţi de prezenţa acestor scriitori, distincţia Doctor Honoris Causa este o recunoaştere internaţională a meritelor unor elite. Cei trei scriitori sunt prieteni şi se susţin unul pe celălalt în asemenea momente deosebite“, a declarat, în exclusivitate pentru EVZ, Liviu Papadima, decanul Facultăţii de Litere.

„Vom organiza şi o masă rotundă cu aceşti scriitori, Norman Manea va primi distincţia Doctor Honoris Causa şi de la Universitatea din Cluj, dar încă nu s-au pus la punct toate detaliile. Singurul inconvenient este că ei vor veni în România chiar în Săptămâna Patimilor, miercuri, joi şi vineri, înainte de Paşte“, a explicat Papadima. Va veni şi la Bookfest „Cu Pamuk, relaţia mea amicală este de câţiva ani, înainte de «nobelizarea » sa“, a povestit Norman Manea pentru EVZ. „Glumesc adesea cu Orhan despre vecinătatea noastră geografică şi nu numai, despre felul cum suntem receptaţ i în ţările noastre de origine. În Turcia, Pamuk este obligat să circule cu bodyguarzi. Deşi nu doreşte nimic mai mult decât să se întoarcă la Istanbul, ezită deocamdată. Are acum un contract pe cinci ani ca profesor la Columbia University“, a precizat Norman Manea.

Pamuk soseşte aşadar în Bucureşti pe 24 aprilie, va primi distincţia în aceeaşi zi, masa rotundă se va desfăş ura pe 25 aprilie şi va pleca din România pe 26 aprilie. Scriitorul a confirmat prezenţa şi la târgul de carte Bookfest, care se va desfăşura între 4 şi 8 iunie, precum şi la Festivalul Internaţional Zile şi Nopţi de Literatură de la Neptun, care va fi organizat anul acesta între 7 şi 11 iunie. După Saul Bellow, unul dintre cei mai cunoscuţi prozatori evrei americani, Pamuk este al doilea scriitor cu Nobel pentru literatură care vine în România. Bellow a luat Nobelul în 1976 şi a venit în România înainte de Revoluţie“, a spus Nicolae Manolescu.

Acţiunea romanului „Iarna Decanului“ se petrece în România comunistă, una dintre fostele sale soţii era de origine română şi Bellow a însoţit-o la Bucureş ti la sfârşitul anilor ’80, într-o societate dominată de cultul personalităţ ii lui Nicolae Ceauşescu, cu cozi şi amestecul Securităţii în viaţa civilă.

„Din acest motiv, atmosfera din romanul său e cam sumbră“, a explicat Manolescu. Norman Manea este unul dintre cei mai traduşi scriitori români în străină tate, iar Editura Polirom va reedita cărţile sale într-o serie de autor: „Întoarcerea huliganului“, „Plicuri şi portrete“, „Fericirea obligatorie“, „Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul“, „Anii de ucenicie ai lui August Prostul“, „Plicul negru“.

Editura Curtea Veche, care a publicat până acum patru dintre cărţile lui Orhan Pamuk, declară vânzări de zeci de mii de exemplare. „Mă numesc Roşu“ s-a vândut în 31.000 de exemplare din august 2006. „Viaţa cea nouă“ s-a dat în 7.000 de exemplare, din decembrie 2006, „Fortă reaţa albă“ apărută în noiembrie anul trecut s-a cumpărat în 10.000 de exemplare, iar „Cartea Neagră“, care a apărut luna trecută, s-a dat în 6.000 de exemplare în mai puţin de o lună, potrivit directorului Iren Arsene, de la Curtea Veche. APRECIERE Tabucchi, candidat la Nobel Scriitorul italian Antonio Tabucchi, în vârstă de 64 de ani, este unul dintre „veşnicii“ candidaţi înscrişi la bursa pariurilor pentru un Premiul Nobel. Profesor de limba portugheză la Universitatea din Siena şi traducător fervent al lui Fernando Pessoa, Tabucchi este autorul a peste 25 de cărţi, tălmăcite în 30 de limbi.

Două dintre cele mai cunoscute volume ale sale, „Nocturna indiană“ (Premiul Médicis Ètranger) şi „Susţine Pereira“, au apărut în 1999 la Univers. Ulterior, Polirom a publicat romanele „Capul pierdut al lui Damasceno Monteiro“ (2002) şi „Se face tot mai târziu“ (2003). Tabucchi semnează periodic articole de opinie în „Corriere della Sera“ şi „El Pais“.

Ne puteți urmări și pe Google News